Meatless ontwikkelde een uniek productieproces dat de grootschalige productie mogelijk maakt van gewilde texturaten op basis van rijst, tarwe, veldbonen, erwten, lupines, quinoa en andere grondstoffen. Het resultaat is een breed portfolio van neutraal smakende producten die diepgevroren of gedroogd kunnen worden gebruikt als grondstof in vis- en vleesvervangers. De door Meatless ontwikkelde techniek heeft één van de laagste footprints voor getextureerde plantaardige producten. Meatless laat weten "bijzonder verheugd" te zijn met de overname door Südzucker en dochter BENEO om de groei van het bedrijf te versnellen.
De overname past in een opvallende reeks van overnames door grote en buitenlandse bedrijven van Nederlandse vega-innovatorenMarktanalisten verwachten een forse jaarlijkse groei van de markt voor veganistische en vegetarische producten. Dat laat individuele bedrijven met grote sprongen groeien “In 2021 groeiden we met meer dan 50%. Ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50%", zegt oprichter en CEO van Meatless Jos Hugense. "De overname door een sterke en ervaren partner als BENEO maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien”. Hugense blijft voorlopig Meatless nog leiden met het zittende managementteam.
BENEO wil zijn afnemers een ruime keuze aan plantaardige oplossingen kunnen leveren voor het verbeteren van textuur in vlees- en visalternatieven. Bestuurslid Andreas Herber van BENEO vindt zijn bedrijf en Meatless "perfect bij elkaar passen". BENEO is ervaren op het gebied van grondstoffen en beschikt over brede kennis van ingrediënten. Meatless kan bogen op zijn technologie en producten. Herber: "De overname maakt spannende nieuwe ontwikkelingen mogelijk binnen de portefeuille van BENEO, terwijl het ook de duurzaamheidsambities van het bedrijf ondersteunt.” Het Duitse bedrijf ziet grote perspectieven voor het nieuwe plantaardige aanbod met Europa als primaire markt.
De overnamesom werd niet bekend gemaakt.
De overname past in een opvallende reeks van overnames door grote en buitenlandse bedrijven van Nederlandse vega-innovatoren. De eerste in de rij was De Vegetarische Slager die werd overgenomen door het inmiddels Engelse bedrijf Unilever. Vervolgens werd Vivera overgenomen door het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld. Net als de Vegetarische Slager en Vivera is Meatless een van de Nederlandse innovatoren van het eerste uur. Het bedrijf komt nu in Duitse handen.
De serie overnames laat zien dat plantaardig nagemaakt vlees een volwassen markt is geworden waar de grote spelers nu hun slag in willen slaan. Zij hebben het kapitaal en het management om de snelle doorgroei van de start-ups naar de volwassen markt bij te houden. Opvallend is dat de grote concerns hun oog niet laten vallen op de Amerikaanse start-ups, zoals onder meer Beyond Meat, Impossible Foods en Memphis Meat. Ook voor kweekvlees kwamen de eerste grote investeerders uit het buitenland naar Nederland: Mosa Meat kreeg een injectie van Google-medeoprichter Sergey Brin en later het Zwitserse Bell Foods.
De Südzucker Group heeft plantaardige eiwitten gedefinieerd als een prioriteit in haar beleid. De overname ondersteunt de doelstelling van Südzucker om zich te ontwikkelen van een grootschalige verwerker van landbouwgrondstoffen tot een toonaangevende partner voor plantaardige oplossingen.
Südzucker is een belangrijke speler in de levensmiddelensector op het gebied van suiker, speciale producten, zetmeel en fruit. Südzucker is Europa's grootste ethanolproducent. In de traditionele suikersector is de groep Europa's grootste leverancier van suikerproducten, met 23 suikerfabrieken en twee raffinaderijen, die zijn gevestigd in Duitsland, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Hongarije, Bosnië en Moldavië. Het segment speciale producten biedt consumentgerichte functionele ingrediënten voor levensmiddelen en diervoeders (BENEO), koel- /vriesproducten (Freiberger) en portieverpakkingen (PortionPack Europe). Het bedrijf concentreert zich op groeimarkten. Het CropEnergies-segment van Südzucker is Europa's grootste producent van hernieuwbare ethanol, met productievestigingen in Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Andere producten in dit segment zijn eiwitrijke voedingsmiddelen en diervoederproducten, evenals biogene koolstofdioxide. Het nieuwe zetmeelsegment omvat de zetmeel- en ethanolactiviteiten van AGRANA. Het fruitsegment van de groep is wereldwijd actief, is wereldmarktleider voor fruitbereidingen en is een toonaangevende leverancier van vruchtensapconcentraten in Europa. In 2021/22 had de groep ongeveer 18.000 mensen in dienst en genereerde het concern een omzet van €7,6 miljard.
BENEO heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en produceren van ingrediënten uit natuurlijke bronnen voor voeding, diervoeders en farmaceutische producten. Deze plantaardige functionele ingrediënten helpen de nutritionele en technische eigenschappen van een breed scala aan producten te verbeteren, door de gezondheid te ondersteunen en de smaak en textuur te optimaliseren. Het bedrijf produceert functionele koolhydraten uit suikerbieten, prebiotische cichoreiwortelvezels, plantaardige eiwitten en speciale ingrediënten uit rijst. BENEO werd opgericht in 2007. Het bedrijf is actief in meer dan 80 landen, heeft meer dan 1.000 medewerkers en heeft vijf ultramoderne productielocaties in België, Chili, Duitsland en Italië.
Meatless werd opgericht in 2005. Het bedrijf telt meer dan 20 medewerkers en is gevestigd in Goes. Oprichter Jos Hugense is afkomstig uit een familie van slagers en vleesverwerkers. Hij besloot in 2005 over te stappen op de productie van plantaardige producten. Medegefinancierd door investeringsfonds SHIFT Invest en private investeerders is Meatless inmiddels een succesvolle B2B-leverancier voor de snelgroeiende vegetarische en veganistische markt. Het bedrijf brengt geen producten onder eigen merk op de consumentenmarkt.

Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
We zijn liefde, inclusiviteit en veiligheid gaan zoeken in materie (nadat familie, religie en buurt uiteenviel, hoewel dat ook niet helemaal rozengeur en maneschijn was). Accepteren dat het daar niet te vinden is, zal de transformatie op gang brengen. En dan is een derde, of drie vierde teruggang niet meer van belang. De overvloed vinden we dan op het niet-materiele gebied.
We zijn er nog niet, maar ik zie wel wat gebeuren in de onderstroom. Ik denk dat geloven dat het kan en stukjes van dat geloof in je gedrag laten plaatsnemen meer oplevert dan geloven dat het niet kan en dat de ondergang onafwendbaar is. En de ondergang als dreigement gebruiken, nog erger.
#70, Harm, er bestaan geen vrije markten op prostitutie, wapenhandel en mensenhandel/-smokkel na (daar vindt regulering met geweld plaats).
Daarom sluiten landen handelsakkoorden en zijn er organisaties als OPEC. Er is wel falend bestuur als de partijen in de keten (waartoe ook de overheid en wij als publiek behoren) elkaar onvoldoende verstaan.
Frank, dat was hier. Ik denk dat je het verkeerd op je harde schijf hebt gezet.
#69 Dick, eerst zei je 1/4 van de welvaart opgeven (ik dacht toen, is dat alles?), nu kom je met 3/4 (wat ik ook een beetje denk). How come? En wat is 'welvaart opgeven'? 3/4 minder verdienen, 3/4 minder consumeren, 3/4 minder CO2 uitstoten, 3/4 minder biodiversiteit vernietigen (je gaat met die 1/4 die overblijft toch nog vrolijk verder X 8 miljard)?
En kan je de 'handen op één buik krijgen en houden', als de vooruitzichten na die forse ingreep van 3/4 welvaart minder, verder verslechteren (klimaat, biodiversiteit, er zijn ook al 6 planetaire grenzen overschreden, no way back)?
#70 Harm, ik zou als neoliberaal grondbezittende boer als de wiedeweerga de grond verkopen, en meer rendement gaan halen, en de voedselproductie aan de wilgen hangen. Is al door Jos geopperd.
Dick.
Voor mij is het in het geheel geen blinde vlek. Ik verbind de neoliberale politiek aan het instorten van het communisme (op zich volledig terecht).
Vanaf toen is het denken versterkt dat zoiets als voedsel produceren aan dezelfde wetten zou moeten voldoen als de productie van auto's. In datzelfde denken past wat mij betreft ook het ketenverhaal, of de mooie woorden van " zich onderscheiden". Dus ja, ik vind het zeker neoliberaal.
Waar we elkaar vinden is het grote politieke tekort. Dat je als minister (en het zijn er meerdere) alleen maar de woorden van je ambtenaren kan herhalen, wat een trieste ontwikkeling. Ze zijn echter door ons gekozen, ook door ons deelnemers aan Foodlog.
Voor mij is dus de conclusie: voedselproductie vind plaats in een neoliberaal krachtenveld, en dat zal nog wel even zo blijven, gezien het gebrek aan kennis in de politiek en de maatschappij.
PS: de opmerking over het inleveren van 3/4 welvaart, daarmee breng je mij op een dwaalspoor. Beter ergens anders.
En niks wils keuzen: voedselproductie kun je niet overlaten aan een volledig wereldwijde vrije markt. Gelukkig is daar nu opeens energie, en al iets eerder technologie bijgekomen.