Vorige week maakten we de winnaars van de Urgenda, P4 en Foodlog burger- en ballenproef bekend. Inmiddels is er op veel plekken over geschreven (zie bijvoorbeeld hybride vleesproducten verrassen vriend en vijand). Urgenda.nl verzamelde de artikelen en uitzendingen, waaronder een aangenaam verraste Felix Wilbrink op WakkerNederland en een radioverslag door Vroege Vogels.

Maria Kolossa maakte een filmimpressie waarin Meatless producent Jos Hugense reageert op de uitslag en waarin ze de journalisten Felix Wilbrink, Wouter Klootwijk en Puck Kerkhoven vroeg naar hun proefervaringen. Vleesondernemer Pieter den Ouden geeft aan dat hij toekomst ziet in 'vleesverrijkers'.
De organisatie werd gevraagd om te komen met een juryrapport over de totale rangorde waarin de hamburgers en gehaktballen eindigden. Bij deze:

Hamburgers:
1. Meatless US Burger
2. PLUS duurzaam burger (met bijmenging Meatless)
3. Keurslager volvlees burger
4. PLUS volvlees burger
5. AH Extra Mager (met plantaardige bijmenging)

De ambachtelijke slagers Johan van Uden (slagerij Chateaubriand uit Heemstede), Ferry Lempers (slager te Linschoten) en Jeroen Stokman (slager te Houten) maakten een magere runderbal met 30% traditionele plantaardige bijmeningen en namen het op tegen Jos Hugense van Meatless die een bal maakte met 30% plantaardige bijmenging met als hoofdbestanddeel Meatless, gemaakt van Zeeuwse tarwe. De ballen scoorden als volgt:
1. Jos Hugense
2. Johan van Uden
3. Jeroen Stokman
4. Ferry Lempers

De ambachtelijke slagers brachten ook hun eigen bal gehakt mee. De jury scoorde de ballen als volgt:
1. Johan van Uden (met zijn kalfs/varkensbal)
2. Ferry Lempers
3. Chateaubriand (met zijn kalfs/runderbal)
4. Jeroen Stokman

Als beste bal overall koos de jury voor de bal van Johan van Uden van slagerij Chateaubriand. Fiona Ivanov merkte op dat zij heel moeilijk een keuze kon maken tussen de bal met Meatless en de bal van Van Uden.

Het publiek werd gevraagd de producten te scoren met een rapportcijfer. Voor de hamburgers kwamen voldoende volledig ingevulde formulieren terug. Voor de gehaktballen niet. 16 formulieren leverden de volgende gemiddelde rapportcijfers op:

Smaak:
1. Meatless US burger: 6,9 en Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS Volvlees burger: 6,4
3. PLUS Duurzaam burger: 6,3
4. AH extra mager: 5,3

Beet:
1. Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS volvlees burger: 6,5
3. Meatless US burger
4. PLUS duurzaam burger: 6,4
5. AH extra mager: 5,3

Sappigheid:
1. Meatless US burger: 6,9
2. PLUS duurzaam burger: 6,8
3. Keurslager volvlees burger: 6,7
4. PLUS volvlees burger: 6,6
5. AH extra mager: 5,5


Fotocredits: Urgenda
Dit artikel afdrukken