Maria Kolossa maakte een filmimpressie waarin Meatless producent Jos Hugense reageert op de uitslag en waarin ze de journalisten Felix Wilbrink, Wouter Klootwijk en Puck Kerkhoven vroeg naar hun proefervaringen. Vleesondernemer Pieter den Ouden geeft aan dat hij toekomst ziet in 'vleesverrijkers'.
De organisatie werd gevraagd om te komen met een juryrapport over de totale rangorde waarin de hamburgers en gehaktballen eindigden. Bij deze:
Hamburgers:
1. Meatless US Burger
2. PLUS duurzaam burger (met bijmenging Meatless)
3. Keurslager volvlees burger
4. PLUS volvlees burger
5. AH Extra Mager (met plantaardige bijmenging)
De ambachtelijke slagers Johan van Uden (slagerij Chateaubriand uit Heemstede), Ferry Lempers (slager te Linschoten) en Jeroen Stokman (slager te Houten) maakten een magere runderbal met 30% traditionele plantaardige bijmeningen en namen het op tegen Jos Hugense van Meatless die een bal maakte met 30% plantaardige bijmenging met als hoofdbestanddeel Meatless, gemaakt van Zeeuwse tarwe. De ballen scoorden als volgt:
1. Jos Hugense
2. Johan van Uden
3. Jeroen Stokman
4. Ferry Lempers
De ambachtelijke slagers brachten ook hun eigen bal gehakt mee. De jury scoorde de ballen als volgt:
1. Johan van Uden (met zijn kalfs/varkensbal)
2. Ferry Lempers
3. Chateaubriand (met zijn kalfs/runderbal)
4. Jeroen Stokman
Als beste bal overall koos de jury voor de bal van Johan van Uden van slagerij Chateaubriand. Fiona Ivanov merkte op dat zij heel moeilijk een keuze kon maken tussen de bal met Meatless en de bal van Van Uden.
Het publiek werd gevraagd de producten te scoren met een rapportcijfer. Voor de hamburgers kwamen voldoende volledig ingevulde formulieren terug. Voor de gehaktballen niet. 16 formulieren leverden de volgende gemiddelde rapportcijfers op:
Smaak:
1. Meatless US burger: 6,9 en Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS Volvlees burger: 6,4
3. PLUS Duurzaam burger: 6,3
4. AH extra mager: 5,3
Beet:
1. Keurslager volvleesburger: 6,9
2. PLUS volvlees burger: 6,5
3. Meatless US burger
4. PLUS duurzaam burger: 6,4
5. AH extra mager: 5,3
Sappigheid:
1. Meatless US burger: 6,9
2. PLUS duurzaam burger: 6,8
3. Keurslager volvlees burger: 6,7
4. PLUS volvlees burger: 6,6
5. AH extra mager: 5,5
Fotocredits: Urgenda
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Consumentenbond deed een soortgelijke tekst, met soortgelijke resultaten.
Een test met 800 ballen wijst uit:
- PLUS roerbakgehakt met Meatless is de Beste Koop
- C1000 mager rundergehakt heeft de beste smaak
- PLUS roerbakgehakt met Meatless is nummer 2 in smaak
- De andere 16 gehakten scoren lager
Gehakt met Meatless is lekkerder dan gewoon gehakt.
Hans, als dat echt is wat je bedoelt dan ben ik bang dat ik je toch een conservatief moet noemen. Er is zich nl. wel degelijk een waterscheiding aan het aftekenen tussen knutselarij om de goedkoopte en tech voor kwaliteit. Het feit dat dat niet doorkomt zou best eens kunnen liggen aan het niet meer zo eigentijdse brillenpoetsdoekje van sommigen
Robin, ik voel me geenszins conservatief; dan moet je beter lezen.
Er is qua technologie nog heel wat te verbeteren zonder te met allerlei troep te downgraden..
maar je brood-opmerking is misplaatst:
Ga eens naar de Lidl; daar ligt brood dat mogelijk aan je verwachting voldoet.
Zelfs bonenmeel en bonenvezels, en er kunnen sporen van noten (?) zitten er in.
Een goeie 60 cent, en niet te vreten, maar in gedroogde vorm prima bijvoer voor ons schaap.
Verrijking ? Ik zal het mijn schaap vragen.
:-)
Dat stukje (#83) heb ik inmiddels geschreven.
Poëzie, Robin, dat is waar het om gaat. Verlaat je die en ga je over tot slechts maar zakelijkheid , “to the point”, dan mis je de intermenselijke communicatie. Juist het afwijken van het gangbare geeft cachet. Verhalen, alleen verhalen zijn interessant. Opsommingen vertellen niks. Ze zijn voor de rekenmeesters. Ik hou van verhalen.