Tussen droom en daad, zaten al die wetten in de weg. En praktische bezwaren ...

Ondanks de toenemende kritiek van dierenwelzijns- en milieuorganisaties op de vleesconsumptie, is het vleesverbruik in Nederland in 2009 met 1,7 kilo gestegen.
Het vleesverbruik kwam uit op 86,6 kilo per hoofd van de bevolking. In 2008 was dat nog 84,9 kilo.Dit blijkt uit de donderdag door de PVE gepresenteerde cijfers over vleesverbruik in Nederland.Het vleesverbruik is overigens niet hetzelfde als de vleesconsumptie. De consumptie is de hoeveelheid die daadwerkelijk in de vorm van vlees en vleeswaren gegeten wordt. Die bedraagt ongeveer de helft van het verbruik op basis van karkasgewicht (gewicht met been).

Varken en kip
De toename van het vleesverbruik is te danken aan het grotere verbruik van varkensvlees en pluimveevlees (kip, kalkoen etc.). Het verbruik van varkensvlees steeg met 1,1 kilo, het verbruik van kippenvlees met 500 gram. Het hogere vleesverbruik is onder meer te danken aan de diverse stuntacties met varkens- en kippenvlees, afgelopen jaar. Het verbruik van rund- en kalfsvlees bleef met 19,2 kilo per hoofd van de bevolking gelijk.

Productie
De productie van varkensvlees uit slachtingen daalde vorig jaar licht. Werd er in 2008 nog 1.306 duizend ton geproduceerd, vorig jaar was dat 1.305 duizend ton. De rundvleesproductie kwam uit op 177.000 ton. Dit is 18.000 ton meer dan in 2008. De kalfsvleesproductie steeg licht: van 228.000 naar 229.000 ton. De export van kalfsvlees bleef met bijna 200.000 ton nagenoeg gelijk. Ook werd er vorig jaar iets minder varkensvlees geëxporteerd.


bron: vleesmagazine
Dit artikel afdrukken