Wie in supermarkt of bij de slager vlees koopt, moet daarvoor een tax betalen van 19 procent; het hoge btw-tarief. Dat staat in een nog vertrouwelijk stuk van het ministerie van milieu (Vrom).
Topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van Vrom, adviseert vlees en vis onder het hoge btw-tarief te brengen, schrijft de Volkskrant. Het nieuwe belastingstelsel moet wat hem betreft een groene insteek krijgen. In het pakket maatregelen, die als gemene deler hebben dat zij gunstig zouden zijn voor het klimaat, stelt Ter Haar dat vlees wegens de CO2-uitstoot thuishoort in het hoge btw-tarief.
bron: vleesmagazine
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit is mijn comment in het Agrarisch Dagblad met een knipoog naar groene insteek.
09 jan 2010 19:15
Andere insteek. Mensen hebben voedsel nodig om te leven, te groeien en te presteren. Dat laatste is voor sommige beroepen uiteraard een discussiepunt. Mensen die in de groei zijn en mensen die werken hebben een goed voedselpakket nodig om over voldoende energie te beschikken. Vlees is een belangrijke leverancier van voedingsstoffen en die energie. Boeren zijn daarmee energieleverancier naar mensen en daarom dient in de CO2 balans een duidelijke verrekening plaats te vinden. Mensen verbruiken door boeren geleverde energie. Omdat we toch al in een bemoeizuchtige regelnichterige maatschappij terecht zijn gekomen heb ik daarom het volgende voorstel. Laat mensen ieder jaar verplicht wegen bij de huisarts en stel een belastingschaal in op Body Mass Index. Oh ja, als je dan toch bij de huisarts bent doe dan direct ook even een bruine insteek met de thermometer, misschien heb je wel Q koorts.
Geplaatst door Paul Jansen, Aalten