Ook de vleessector wil af van het gestunt met vlees in supermarkten. De brancheorganisatie COV wil dat supers vlees ‘voor een reële prijs’ aan de consument aanbieden.
'Het stunten met vlees doet geen recht aan de kwaliteit en aan de inspanningen van de gehele productieketen om tegemoet te komen aan de extra maatschappelijke eisen op het terrein van dierenwelzijn en duurzaamheid’, stelt de COV.
Marges
Het voortdurend en langdurig stunten met varkensvlees de afgelopen maanden, leidt er volgens de organisatie bovendien toe dat de marges oneerlijk worden verdeeld. De COV is bezorgd dat dit ten koste gaat van zaken als kwaliteit en innovatie en uiteindelijk de continuïteit van de gehele sector.
Europese markt
De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) legt de verantwoordelijkheid voor de onevenwichtige margeverdeling bij de supermarkten, maar ook bij de grotere internationale marktpartijen in de vleessector. Ook het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) wijst in de richting van de vleessector. ‘Dit is onjuist en onterecht’, vindt de COV. ‘De vleessector is - net als de gehele voedingsmiddelenindustrie - voortdurend in ontwikkeling om internationaal concurrerend te zijn en te blijven', reageert de COV. Van een dominante marktpositie is volgens de organisatie geen sprake.
Bezorgd
De COV is wel net als de NVV bezorgd over de concurrentie tussen supermarkten en de gevolgen die dit heeft voor de gehele productieketen. 'Inmiddels wordt ruim negentig procent van de huishoudelijke aankopen van vlees gedaan bij nog slechts een handvol grote retailers die elkaar hevig beconcurreren om de gunst van de prijsbewuste consument.'
bron: Meat&Meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog