Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2018 iets meer dan 77 kg karkasgewicht. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.
Dat schrijft Wageningen Economic Research. De conclusies die de economen trekken uit gegevens over de markt als geheel in Nederland, contrasteren met nieuws dat de NOS afgelopen juli naar buiten bracht. Op gezag van marktonderzoeksbureau IRI meldde de omroep dat de vleesconsumptie zou zijn gedaald. IRI lichtte toe dat het slechts om een segment van de vleesmarkt en alleen om aankopen in supermarkten zou gaan. Foodlog betwijfelde of het NOS-bericht zelfs op basis van de cijfers van IRI wel kon kloppen.
Het nieuws werd gezien als een bevestiging van de gedachte dat de consument zijn houding verandert en meer vleesvervangers en minder vlees zou zijn gaan eten. Dat blijkt niet te kloppen. Cijfermatig gezien blijkt de vleesvervangermarkt eerder een additionele dan een vervangende markt. De NOS constateerde een groei van 51% in een nog kleine markt. ABN Amro becijferde dat een gemiddeld huishouden in 2018 ongeveer €13 besteedde aan vleesvervangers tegenover € 224 aan bewerkt vlees.
De Wageningense economen deden hun onderzoek in opdracht van Wakker Dier. Voor het eerst na tien jaar zien ze de vleesconsumptie in ons land weer een licht stijgen. Nederland eet vooral meer kip. De consumptie van varkens- en rundvlees steeg marginaal. De consumptie van kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees bleef gelijk aan de laatste jaren.
Bijna de helft van het verbruik in 2018 - ruim 36 kg - bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees en rundvlees samen zijn goed voor vrijwel de andere helft van de vleesconsumptie in Nederland (38 kg).
Het gehele rapport van WER voor Wakker Dier kan hier worden gedownload.
De NRC constateert dat de Nederlander geen 'vleesschaamte' heeft. Volgens onderzoeker Hans Dagevos Dagevos zou een groep van ongeveer 20 procent Nederlanders bewust vleesminderen. Hun gedrag is nauwelijks van invloed op het totaalcijfer. Dagevos speculeert dat binnen de minderaars-groep ‘compensatiegedrag’ een rol zou kunnen spelen: "Het zou mij niet verbazen als binnen de groep die mindert mensen zijn die zich af en toe aan vlees te buiten gaan.”
Wakker Dier noemt het nieuws 'verontrustend' en constateert teleurgesteld dat de vaak gesignaleerd trend naar minder vlees, niet met cijfers kan worden onderbouwd.
Onverklaarbaar blijft het feit dat supermarkten constateren dat hun vleesverkopen dalen - sommige spreken van procenten - terwijl de consumptie in de markt als geheel juist toeneemt. Omdat het slagerskanaal krimpt (actuele cijfers zijn helaas niet beschikbaar), zou dat moet betekenen dat een belangrijke groei van de vleesconsumptie in foodservices - (snel)restaurants, bedrijfskantines en take-away's - gezocht moet worden. De markt voor foodservices is kleiner in omzet (2018: €20 miljard) dan de omzet van voedingsmiddelen in supermarkten (2018: €31,4 miljard).
Dit artikel afdrukken
Het nieuws werd gezien als een bevestiging van de gedachte dat de consument zijn houding verandert en meer vleesvervangers en minder vlees zou zijn gaan eten. Dat blijkt niet te kloppen. Cijfermatig gezien blijkt de vleesvervangermarkt eerder een additionele dan een vervangende markt. De NOS constateerde een groei van 51% in een nog kleine markt. ABN Amro becijferde dat een gemiddeld huishouden in 2018 ongeveer €13 besteedde aan vleesvervangers tegenover € 224 aan bewerkt vlees.
De Wageningense economen deden hun onderzoek in opdracht van Wakker Dier. Voor het eerst na tien jaar zien ze de vleesconsumptie in ons land weer een licht stijgen. Nederland eet vooral meer kip. De consumptie van varkens- en rundvlees steeg marginaal. De consumptie van kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees bleef gelijk aan de laatste jaren.
Bijna de helft van het verbruik in 2018 - ruim 36 kg - bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees en rundvlees samen zijn goed voor vrijwel de andere helft van de vleesconsumptie in Nederland (38 kg).
Het gehele rapport van WER voor Wakker Dier kan hier worden gedownload.
De NRC constateert dat de Nederlander geen 'vleesschaamte' heeft. Volgens onderzoeker Hans Dagevos Dagevos zou een groep van ongeveer 20 procent Nederlanders bewust vleesminderen. Hun gedrag is nauwelijks van invloed op het totaalcijfer. Dagevos speculeert dat binnen de minderaars-groep ‘compensatiegedrag’ een rol zou kunnen spelen: "Het zou mij niet verbazen als binnen de groep die mindert mensen zijn die zich af en toe aan vlees te buiten gaan.”
Wakker Dier noemt het nieuws 'verontrustend' en constateert teleurgesteld dat de vaak gesignaleerd trend naar minder vlees, niet met cijfers kan worden onderbouwd.
Onverklaarbaar blijft het feit dat supermarkten constateren dat hun vleesverkopen dalen - sommige spreken van procenten - terwijl de consumptie in de markt als geheel juist toeneemt. Omdat het slagerskanaal krimpt (actuele cijfers zijn helaas niet beschikbaar), zou dat moet betekenen dat een belangrijke groei van de vleesconsumptie in foodservices - (snel)restaurants, bedrijfskantines en take-away's - gezocht moet worden. De markt voor foodservices is kleiner in omzet (2018: €20 miljard) dan de omzet van voedingsmiddelen in supermarkten (2018: €31,4 miljard).
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Conclusie: de vleesconsumptie in Nederland is al minstens tien jaar stabiel, tussen 75 en 80 kg per jaar.
Ik zou toch de cijfers van IRI en de supermarkten volgen. Zij geven het meest nauwkeurige beeld van de consumptie situatie en de ontwikkelingen daarin. Beiden meten ze overigens kant en klaar niet (soepen en lasagnes volgens WUR) wat me essentieel lijkt gezien die groeiende markt.
Misschien dat IRI daarover iets wil zeggen.
Overigens goochelt de WUR wel wat met voorraadmutaties. Maakt het niet helderder.
Is die 77,2 kg veel?
Het cijfer is op basis van karkasgewicht. Daar zijn geen eensluidende definities van? Wat hou je over aan vlees dat geconsumeerd wordt? Ik ga uit van: een varken 75-80%, een rund 55-65%, een kip 75%. Van die 77,2 kg is ca 36 kg varkensvlees, de rest rund en kip. Ik doe dan 36 x 77,5% (varken) 20,6 x 60% (rund) en 20,6 x 75% (kip). Dan hou je over ca 55/56 kg, ofwel 150 gr per dag, incl. vleeswaren.
Rauw vlees heeft rond de 20% eiwit (kip meer: 23 %), dus als je dagelijks de gemiddelde hoeveelheid consumeert, zou je uit komen op ca 30 gr eiwit. De Gezondheidsraad adviseert ca 60 gr eiwit pp per dag, dus je moet dan de andere helft nog bijsprokkelen. Voor bepaalde doelgroepen, zoals 60+ en atleten wordt hier en daar een hogere eiwitconsumptie geadviseerd, denk aan 1 gr tot 1,5gr /kg lichaamsgewicht.
De 100 of meer micronutriënten in vlees laten we nog maar even buiten beschouwing.
Het is een grove benadering, maar ca de helft van je dagelijkse eiwitbehoefte halen uit vlees, is dat veel?
Een halve kilo meer of minder tov 77 kilo=ruis? 2017 en 2018 stabiel, tenminste als daarmee hetzelfde wordt bedoeld, en men niet ineens citroenen gaat tellen, waar het eerst appels waren.
De cijfers zeggen mij niet veel, vleesconsumptie en afzet via:
- slagers
- boerderijverkoop op boerderijen
- vleesconsumptie vanwege offerfeesten (er zijn boeren die hebben hun hele afzet daar op hebben ingericht).
- wild
- restaurants/fastfoodketens
Zit niet in de berekeningen.
Wat ook jammer is dat uit de cijfers niet te herleiden is welke vleesdelen goed of juist slechter verkopen, bijv. de duurdere stukken of kalfs of biologisch. Wat ik hoor links en rechts is dat vooral het duurdere luxe vlees (dikbillen) lastiger te slijten is, hamburgers en frikandellen dat is handel.