Een groeiend aantal Amerikanen krijgt een heftige allergische reactie zodra ze maar in de buurt komen van dierlijke producten: zuivel, wollen kleding, gezichtscrèmes, zelfs bepaalde medicijnen en vaccinaties waar dierlijke producten in zijn verwerkt.

Wetenschappers ontdekten de oorzaak van de allergie bij toeval. Ze zochten naar een verklaring waarom er in een bepaalde regio zoveel patiënten overleden door een verkeerde reactie op het kankermedicijn cetuximab.

Cetuximab is een eiwit dat wordt gekweekt in cellen van muizen. De patiënten die zo heftig reageerden op het medicijn bleken veel antilichamen voor de stof alpha-gal te hebben. Ze waren eerder allemaal gebeten door een bepaald soort teek.

Na de beet van deze Lone Star-teek maakt het lichaam antistoffen aan tegen een unieke suikerverbinding, alpha-gal (galactose-alfa-1,3-galactose). Die zit niet alleen in het speeksel van de teek, maar ook in rood vlees. De gevolgen van het eten van vlees: zwellingen, netelroos en in de ergste gevallen een anafylactische shock.

Het is onbekend hoeveel personen gevoelig zijn voor alpha-gal zonder het zelf te weten. De National Institutes of Health (NIH) ontdekten vorig jaar dat 9% van de ‘onverklaarbare’ gevallen van anafylaxie voorkwam bij patiënten die gevoelig zijn voor de stof.

De allergie komt vooral voor in Amerika en verspreidt zich daar snel. Maar de allergie komt ook buiten Amerika voor. De Lone Star-teek is venijnig. Hij kan gemakkelijk overleven in allerlei klimaten. De teek die de ziekte van Lyme overdraagt is een langzame soort, maar de Lone Star-teek rent echt naar je toe, zegt microbioloog William Nicholson.
Dit artikel afdrukken