Super de Boer mag van de Dierenbescherming het kenmerk ‘Beter Leven’ op het assortiment biologisch vlees doorvoeren.
De supermarktketen mocht vorig jaar als eerste in Nederland het logo aan haar Scharrelplus ei verbinden. Het biologische vlees krijgt drie sterren,
Bij Super de Boer zijn achttien varianten biologisch vlees te koop, waaronder hamlappen, kipfilet en slavinken.
bron: VMT
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat 'ff checke' is er nou nog steeds niet van gekomen. Slecht van me, maar de dag is steeds voorbij eer ik het weet. Wel sprak ik vandaag Henri Verstappen van de Kemper Kip, Hij vertelde me dat ik me vergis: de Maiskip heeft 2 sterren, de Kemper biologische heeft er 3!!
Ik heb dus ongelijk om hierboven te klagen over het feit dat de Kemperkip nog steeds geen sterren heeft. Rest de vraag hoe dieren met heel veel sterren 'behangen' moeten worden als er maar 3 zijn.
Die ga ik echt stellen, al kan het een paar dagen duren.
Onno, met jou geloof ik in dat goeie gevoel bij de DB. Maar ik moet het ff checke. Deed het nog niet. Morgen. Dat is beloofd.
Ook ik ben voor die volstrekt vrije Label Rouges (heeft Ndl. geen ruimte voor), maar laten we wel bedenken dat de ouderdieren van de Volwaardkippen - vrijwel niemand weet het - beter af zijn. Ik schreef er hier ooit over. Dat is mede het resultaat van eisen die Marijke de Jong van de DB graag gerealiseerd wilde zien. Voerman Ad Kemps ging erin mee en samen flikten ze een mooi kunstje.
Door die twee ben ik heel positief geworden. Er zijn best mensen die wat willen en hun handen vuil willen maken.
Wouter Klootwijk - oeps de NVvH was gewoon te koop. Dan gaat daar mijn vergelijking scheef. Toch gaf het mij vroeger in al mijn onwetendheid een vertrouwd gevoel ;-)
En zo kijk ik ook naar de DB, een goede blik op dierenwelzijn, en bereid om dat voor anderen transparant te maken. Realist genoeg om te beseffen dat alleeen het hoogste segment maar voor een kleine groep interessant is. Ik ben er wel voor.
@ Alex. Deze wetgeving is er al. De VWA heeft een controlerende taak op eigenlijk maar twee aspecten:
1) voedsel moet veilig zijn.
2) consumenten mogen niet worden misleid.
Het probleem ligt in het feit dat a) VWA een groot personeelsverloop heeft, b) de VWA wel klachten moet ontvangen, c) door personele krapte de eerste prioriteit ligt bij 1) en minder bij 2) en d) ... ....
Mijn zorg ligt in het feit dat we niet meer scherp voor ogen hebben wat wel/niet kan en welke organisaties nu overheid, semi-overheid, publiek-privaat en privaat zien. Voorbeeld: wat is de rol van het Voedingcentrum? Waarom spreekt de VWA zich niet uit tegen IKB, Hoe kan het zijn dat in Wageningen 40% vd professoren bijzonder hoogleraar is? Alle grijstinten hebben we ingevuld, waardoor het lastiger dan ooit is om vertrouwen in 'instituten' te hebben. Dit is het zwaard-van-damocless dat ook boven de food-sector hangt (en de rest vd maatschappij). Wat is het risico? dat consumenten straks iedereen gaan wantrouwen?
Mijn mening: juist niet meer regels of wetgeving, maar gewoon het bestaande kader beter gebruiken.
Wouter van der Land, 18:26, Volwaard is een houderijsysteem dat niet kan doorgroeien tot de 2e ster. Het is nl. zo gedefinieerd dat dat niet kan. Op de site van de DB vind je het sterrensysteem toegelicht.
Ik heb indertijd toegestemd (met plezier!) om in een filmpje van de DB iets te zeggen over de eerste ster van dit logo en het feit dat de DB zich daarmee inlaat (binnen de DB was er nl. oppositie tegen het feit dat de organisatie zich met consumptiedieren zou inlaten). Ben er nadrukkelijk voor omdat het initiatieven als Volwaard een stem en steun geeft. Volwaard is een initiatief geweest van Ad Kemps (een dierenvoederman) en Marijke de Jong van de DB; niet van de kippenhouders en slachterij Flandrex die het inmiddels hebben geadopteerd.
Ik vond en vind dat lef hebben en wond me dan ook op over Wakker Dier dat dit initiatief, dat een zeer betaalbare kip met een nadrukkelijk hogere gezondheidswelzijn oplevert, zo nodig de grond in moest boren.
Wat ik in deze toekenning van de sterren jammer vind is de beperkte eigen inhoud die er uiteindelijk uit naar voren komt. De derde (of vierde) ster zou moeten toekomen aan werkelijke free range kippen. Nu lijkt het beperkt tot de definities van de biologische houderij. Ik ben benieuwd hoe de DB bijv. de Label Rouge kip van de luxe eleve en liberte-categorie nu nog gaat onderscheiden van die 'arme' biologische kip die met z'n tienen op 1 meter zit. Wat ik ook maar niet begrijp is het ontbreken van drie sterren op Kemperkippen.
Alex, 22:44, snoeihard optreden tegen centenklopperij zeg je. Wie zegt je dat de DB het logo gebruikt om er een slaatje uit te slaan, cq. er hoge overhead zonder toegevoegde waarde mee creeert? IKB haalt forse sommen binnen met een onzinlogo dat ook nog eens kwalijke producten de markt inschuift. De DB endorsed partijen met haar logo die daar om vragen omdat ze willen communiceren dat ze beter met dieren omgaan. Hoeveel geld erin omgaat zouden we eens kunnen vragen. Maar ik voel op m'n klompen aan dat ze er netjes mee omgaan. OK, dat is een onjournalistieke opmerking. Ik heb nou eenmaal sympathie voor de DB die in de praktijk iets doet aan dierenleed.
Wakkere Dieren roepen en doen geen fluit, cq. het verkeerde. De DB had al een ongecastreerd bereninitiatief - in de stal - toen WD nog los moest barsten met z'n verdoofde castratie campagne - op de radio.
Kippenleed lenigde de DB ook al. Volwaard is zo'n initiatief dat een significant deel van de 350 miljoen kippen die in Nederland jaarlijks worden gemest een beter leven kan bieden. WD wil alle kippen het land uit om ze elders net zoals zij het niet willen te laten houden.
Ik zal de DB bellen om te vragen hoe het nou zit met de inflatie die ik zie optreden in de derde ster.