Halal vlees moet aan twee voorwaarden voldoen, Het dier moet bij bewustzijn zijn als de slagaders worden doorgesneden, en de slachter moet zelf een moslim zijn en bij het slachten de spreuk 'bismillah Allahu akbar' uitspreken. Dat vertelt Wahidali Ramdjan, de voorzitter van Halal International Controle, dat de certificering doet van de halal producten die in de schappen van Albert Heijn liggen. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat bij de slacht een dier eerst wordt verdoofd, en dat daarna pas de slagaders worden doorgesneden. Dit zou de pijn voor het dier verminderen. In Nederlandse slachthuizen krijgen dieren bijvoorbeeld een elektrische schok of worden ze vergast alvorens een slachter met een mes de halsslagaders doorsnijdt.
Een bedrijf dat ritueel wil slachten moet hiervoor ontheffing aanvragen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In heel Nederland hebben 63 slachthuizen een ontheffing van de regels zodat zij islamitische wijze kunnen slachten. Soms gaat dat om grote aantallen. Zo heeft het Abattoir Amsterdam ontheffing om dit jaar 150.000 runderen en schapen op islamitische wijze te slachten.
Tevens hoorde ik vanavond op de radio dat Albert Heijn, vanwege de grote protesten gestopt is met de verkoop van onverdoofd geslachte dieren. Wellicht was de ingecalculeerde weerstand toch heftiger dan het bestuur van AH had verwacht. In ieder geval is die storm weer gaan liggen.
Blijft de vraag staan, waarom het bedrijf überhaupt met 'Halal-vlees' is gaan werken. De meeste mede-landers gaan toch boodschappen doen bij de Lidl of Aldi. En of de kaaskoppen uit de Marrokaanse en Turkse winkels wegblijven is maar zeer de vraag.
bron: NRC H'blad
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De spijker op zijn kop Jacobus! Ik heb me ook helemaal doodgeërgerd aan dit verhaal. Ik bekijk het alleen van de andere kant: Halal of niet halal, mijn stukje vlees smaakt er nog steeds niet minder om! (om maar eens niet in termen van de Nederlandse Vegetariërsbond te spreken)
Wat een gezeik weer om nix!
Jacobus, die zit in ieder geval recht in het doel! Grof taalgebruik censureren we, maar omdat we weten van wie het komt, laten we het dit keer staan ;-)
Volledig eens trouwens: het volk huilt krokodillentranen om wat het zelf wil, maar niet wil weten.
Het meest grove schandaal is dat de affaire naar boven brengt dat halal en halal 2 dingen zijn. Je weet nu dat je eerst moet vragen of het echt halal of economisch halal is.
Ik heb het me ook maar laten vertellen: 'ons' niet verdoven schijnt niet goedkoper te zijn, maar vooral gedaan te worden om het vlees beter uit te laten bloeden zodat we niet herinnerd worden aan het feit dat vlees van een dier komt dat voor ons geslacht is. In één net woord: respectloos!
En als jullie nu denken "Goh... Wat een groffe reactie opeens van Jacobus"..., weet dat ik mij afgelopen week echt [half]dood heb geërgerd aan dit verhaal! ;-)
Brigitte,
Wat ik nu zeg is absoluut niet op jou gericht, maar wat mij erg verontrust heeft de afgelopen week is dat al die mensen die zo nodig commentaar moesten leveren op het AH-hallal-verhaal, zich voor een dubbeltje op de eerste rang het schompus vreten aan vlees afkomstig uit de bio-industrie.
Dáár vindt dierenmishandeling plaats. Halal-dieren hebben klaarblijkelijk [ik heb er helaas geen verstand van] een goed leven gehad, en zijn met respect behandeld, in tegenstelling tot de verschrikkelijke taferelen in de Nederlandse slachterijen, en de manier waarop wij Nederlanders met onze mededieren omgaan.
Ik heb er nog twee woorden voor over. Hypocriet kutvolk.
Jacobus
Wat mij meer verontrust heeft is het feit dat mensen dus onbewust halal vlees gegeten kunnen hebben. Veel vlees wat op die manier geslacht is (onverdoofd) werd/wordt immers ook verkocht als regulier vlees. Alweer een reden erbij om geen vlees meer te willen eten.