Nederland koopt 1,2% van zijn vlees diervriendelijk (= biologisch). Daar zou je nog wat Volwaardkippen bij moeten optellen die het cijfer met nog wat tienden van procenten kunnen flatteren. Daarentegen vindt 73% van de Nederlanders dat de bio-industrie diervriendelijker moet worden.
Tel uit je winst in het land van de Partij voor de Dieren. 71,8% (- 0,2% voor nog wat Volwaard) van de Nederlanders is schijnheilig, cq. belijdt met de mond wat ze met de portemonnee niet doen.
De gemiddelde Nederlander spendeerde in 2006 325 euro aan vlees en vleeswaren. Hoewel de verkoop van biologisch vlees in de lift zit, consumeren de meeste mensen nog steeds vlees van de bio-industrie. Van de bovengenoemde 325 euro werd bijvoorbeeld maar 4 euro [= 1,2% van de besteding, die ik hierboven gelijk stel aan een aantal consument, DV] besteed aan `biologisch` vlees. Nederlanders eten gemiddeld 87 kilo vlees per jaar. De gemiddelde vleesconsumptie is het hoogst in Spanje (circa 135 kilo per jaar, per persoon). Echte carnivoren treft men voorts aan in Hongkong (120 kilo), de VS (118 kilo), Frankrijk (115 kilo) en België (103 kilo). Eén op de twintig Nederlanders (5%) eet nooit vlees. In de meeste andere Europese landen gaat het om 1% tot 3% van de bevolking. In Groot-Brittannië is liefst 9% vegetariër.
Bijna driekwart van de Nederlanders (73%) vindt dat de bio-industrie diervriendelijker moet worden. Slechts één op de zeven Nederlanders (14%) vindt dat consumenten hiervoor zelf verantwoordelijk zijn. De verkoop van kant-en-klare `vleesvervangers` als quorn, tofu en vegetarische `worstjes` is in 2007 in Nederland met 11% toegenomen tot 60 miljoen euro. Dit betreft circa 0,9% van de vleesomzet. Van de kopers van deze vleesvervangers is 70% géén vegetariër. In de afgelopen twee jaar is een op de drie Nederlanders minder vlees en meer vis gaan eten.
bron: Intermediair - p. 24, mkb.net
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Martijn, dat is een kwestie van ff googlen en je hebt ze meteen: nielsen.com en gfk.com daarna even naar de landenorganisaties, want het zijn beide internationale bureaux.
Heeft iemand de contactgegevens van GFF en Nielsen? E-mail / website / telnrrs? Dank.
Rinie heeft het uitgezocht en komt op basis van de cijfers 2006-2007 met de volgende opmerking:
Bijgaand cijfers 2006 - 2007 die ik bij het productschap voor Vlees en Eieren heb opgevraagd over de vlees en vleeswaren consumptie. Ik weet even niet uit wele bron precies. Nielsen, GFK en IRI meten het met ieder een eigen methodiek of bron
Het betreft de huishoudelijke markt waar 2/3 van het vlees wordt gegeten. 1/3 Van de consumptie is buitenshuis. Je kunt er even allerlei sommetje op loslaten. Roodvlees is incl varkens, kalf lams etcera. Maar in het kader van de foodlog discussie:
Gemiddelde kiloprijs vlees gaan van 5,82 naar 5,81
Kiloprijs vleeswaren van 8,47 naar 8,62
Bij het laatste cijfer is het des te opmerkelijker dat het hier in een hoge mate over varkensvlees gaat. Denk aan alle worsten, hammen etcetera in deze categorie.
Je ziet het wijkt nogal af van de MKB cijfers.
We gaan het eens uitzoeken op basis van de onderliggende cijfers, want dit riekt naar cijferzwendelarij. Misschien wreekt zichook in de onderzoekssector al het gebrek aan cijfermatig goed onderlegde medewerkers ;-)
Wordt dus vervolgd.
I rest my case.
Haha, die andere 86% Nederlanders vinden dat ZE het maar moeten oplossen. Snap je. Zij kunnen lekker gaan slapen want ze vinden dat ze iets heel goeds VINDEN. Maar zelf hoeven ze niks te DOEN. Daar heb je de premier, de minister, de VWA (oeps), de brandweer, politie en burgemeester voor.
Dat lijkt me een feitelijke constatering van een moraliteit van lik me vestje. Idd, daar zou ik me vrolijk om zou maken, ware het niet dat mijn respect voor dieren me dat verbiedt.
Ik ben hier gewoon een serieuze feitenneuker.
Btw, ik hoor net van Rinie dat hij misschien een poging wil wagen om de toch wel wat gekke cijfers eens te checken obv GfK-cijfers.