Met kerst gaat niet meer lukken, maar in het nieuwe jaar komt het vlees van de edelherten uit de Oostvaardersplassen op de markt. De Amsterdamse wild- en gevogeltegroothandel Pieter van Meel gaat het vlees dat voor consumptie geschikt is verwerken en verkopen. De poelier durft het aan, ondanks alle publiciteit rond de plassen en de dieren die daar leven.
Het besluit van de provincie Flevoland, bekrachtigd door de rechter, om 1.800 gezonde edelherten af te schieten in het natuurgebied Oostvaardersplassen, na de winter van 2017 waarin ruim 3.000 dieren stierven, leidde tot veel ophef.
Staatsbosbeheer koos, na een openbare inschrijving die al in oktober begon, voor Van Meel. "We hebben wel een partij nodig die alles in een keer kan regelen," aldus Staatsbosbeheer. Pieter van Meel verwerkt bijvoorbeeld ook de damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Poeliers en restaurants uit het hele land kunnen desgewenst het Oostvaardersplassenhertenvlees bij de groothandel bestellen.
NOS toont doden jong hert
Vorige week maandag viel het eerste schot. "Waarom moest een jong hertje sterven voor het oog van de natie?", vroeg De Volkskrant hardop. Staatsbosbeheer had de NOS en NRC uitgenodigd om alle schijn te vermijden dat er iets te verbergen zou zijn - en om te voorkomen dat verslaggevers illegaal over de hekken zouden klimmen. Twee miljoen kijkers zagen vervolgens een jong hert sterven in het NOS-journaal; de nationale nieuwszender waarschuwde nog wel even voor "schokkende beelden" zodat kijkers hun ogen even dicht konden doen.
Doelwit
De beelden leverden het NOS-journaal 73 klachten op van kijkers die het 'ongepast' vonden. De NOS staat achter het uitzenden van de beelden, net als NPO-ombudsman Margo Smit: het journaal moet "ook de lelijke kanten laten zien van de dingen die we met elkaar besluiten."
"Natuurlijk heb ik er ook rekening mee gehouden dat ik doelwit word," zegt Thomas Van Meel, directeur. "Het zou kunnen gebeuren, maar wij zijn een wildbedrijf, dit is ons werk. Ik zoek het niet op, maar ik probeer me ook niet bang te laten maken. Ik vind het belangrijker dat dit duurzame vlees niet verloren gaat." De geschoten herten worden ter plekke schoongemaakt en in een koelinstallatie opgeslagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit keurt al het vlees voor het verder verwerkt wordt.
Staatsbosbeheer en Van Meel willen ook een deel van het vlees beschikbaar stellen voor maatschappelijke doelen. "We zijn er nog niet helemaal uit, maar je moet dan denken aan voedselbanken of buurtrestaurants”.
In De Volkskrant voorzag cartoonist Jos Collignon bovenstaande tweet al op 11 december:
Staatsbosbeheer koos, na een openbare inschrijving die al in oktober begon, voor Van Meel. "We hebben wel een partij nodig die alles in een keer kan regelen," aldus Staatsbosbeheer. Pieter van Meel verwerkt bijvoorbeeld ook de damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Poeliers en restaurants uit het hele land kunnen desgewenst het Oostvaardersplassenhertenvlees bij de groothandel bestellen.
NOS toont doden jong hert
Vorige week maandag viel het eerste schot. "Waarom moest een jong hertje sterven voor het oog van de natie?", vroeg De Volkskrant hardop. Staatsbosbeheer had de NOS en NRC uitgenodigd om alle schijn te vermijden dat er iets te verbergen zou zijn - en om te voorkomen dat verslaggevers illegaal over de hekken zouden klimmen. Twee miljoen kijkers zagen vervolgens een jong hert sterven in het NOS-journaal; de nationale nieuwszender waarschuwde nog wel even voor "schokkende beelden" zodat kijkers hun ogen even dicht konden doen.
Doelwit
De beelden leverden het NOS-journaal 73 klachten op van kijkers die het 'ongepast' vonden. De NOS staat achter het uitzenden van de beelden, net als NPO-ombudsman Margo Smit: het journaal moet "ook de lelijke kanten laten zien van de dingen die we met elkaar besluiten."
"Natuurlijk heb ik er ook rekening mee gehouden dat ik doelwit word," zegt Thomas Van Meel, directeur. "Het zou kunnen gebeuren, maar wij zijn een wildbedrijf, dit is ons werk. Ik zoek het niet op, maar ik probeer me ook niet bang te laten maken. Ik vind het belangrijker dat dit duurzame vlees niet verloren gaat." De geschoten herten worden ter plekke schoongemaakt en in een koelinstallatie opgeslagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit keurt al het vlees voor het verder verwerkt wordt.
Staatsbosbeheer en Van Meel willen ook een deel van het vlees beschikbaar stellen voor maatschappelijke doelen. "We zijn er nog niet helemaal uit, maar je moet dan denken aan voedselbanken of buurtrestaurants”.
Hoe kun je! pic.twitter.com/L6vLWdbWap
— Zangeres Hanny (@ZangeresHanny) December 16, 2018
In De Volkskrant voorzag cartoonist Jos Collignon bovenstaande tweet al op 11 december:
Fotocredits: Cartoon Jos Collignon, 11 december 2018, De Volkskrant
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dan maar een dakhaas van de straat plukken met kerst.