Nico en zijn vrouw Magdalène maken de in heel Europa bekende Boeren Goudse Oplegkaas waar Slow Food in een speciaal presidium voor heeft ingericht. Daarnaast verkopen ze aan huis hun vele malen met goud bekroonde Boeren Goudse kaas. Hun klanten komen van heinde en verre naar hun boerderij in Zoeterwoude.

Ze hebben ook varkens. Dat is duurzaam, al deden zij dat al ver voor het woord duurzaam was uitgevonden. Als je kaas maakt, krijg je een restproduct dat 'wei' heet. Wei is geweldig varkensvoer. Vroeger hadden dan ook veel zelfkazende boeren varkens om de wei een nuttige bestemming te geven. Weggooien is immers zonde. Daarom hebben melkveehouders soms nog een beperkt aantal varkens, al dreigt dat snel afgelopen te zijn.

Nico legt in de film uit waarom hij van een kleine varkensstal met heel weinig dieren naar een grote moet. Eigenlijk wil hij dat niet, maar de wet dwingt hem. Dan wordt hij naast 'melkboer' ook een 'echte' varkensboer.

Vraag aan de lezers: waar ligt Nico's arbeidsvreugde?

LesLokaal - veehouder Nico Captein from dickfoodlognl on Vimeo.

Dit artikel afdrukken