Ze hebben ook varkens. Dat is duurzaam, al deden zij dat al ver voor het woord duurzaam was uitgevonden. Als je kaas maakt, krijg je een restproduct dat 'wei' heet. Wei is geweldig varkensvoer. Vroeger hadden dan ook veel zelfkazende boeren varkens om de wei een nuttige bestemming te geven. Weggooien is immers zonde. Daarom hebben melkveehouders soms nog een beperkt aantal varkens, al dreigt dat snel afgelopen te zijn.
Nico legt in de film uit waarom hij van een kleine varkensstal met heel weinig dieren naar een grote moet. Eigenlijk wil hij dat niet, maar de wet dwingt hem. Dan wordt hij naast 'melkboer' ook een 'echte' varkensboer.
Vraag aan de lezers: waar ligt Nico's arbeidsvreugde?
LesLokaal - veehouder Nico Captein from dickfoodlognl on Vimeo.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat een bijzondere avond deze keer: Alle filmpjes bekeken. Die Varkens houden me al langer bezig,
erg intelligente dieren, staan zelfs dicht bij de mens... En wat is het een prachtig gezicht om ze niet in te krappe hokken te zien liggen, maar scharrelend langs een lange muur en als ze zin hebben te wroeten. Mooi ook dat 2 kleurenbiggetje in die Krat in de supermarkt, Zeeer aaibaar..
Ik eet niet zo veel vlees, helemaal ook niet die grote lappen, maar dat is individueel bepaald (Zie Bloedgroependieet , ik A-neg ) En mijn vrij kleine budget, staat het ook niet toe, al zou ik meer willen. Complimenten aan de boerin die een nieuwe stal gaat bouwen. En eens met de mening over boer Kaptein: Laat je niet iets opdringen, waar je minder blij van wordt . Dank voor de Filmpjes
Dick, ik ben het helemaal met je eens dat het weggooien van de wei doodzonde is. Meer dan dat. Zeker in deze tijd van bewustwording. Helaas heb ik geen goed zicht op welke eisen in regelgeving precies maken dat in de situatie van deze kaasmaker 400 dieren niet meer kan. Is het de investering in de luchtwasser die pas rendeert bij 1100 dieren? Zijn er nog opties om zonder luchtwasser 400 vleesvarkens te kunnen houden? Outdoor misschien? Verder ook geen zicht op hoeveel varkens hij nodig heeft om z'n wei 'weg te werken' ... of beter gezegd; 'duurzaam te verwaarden'.
Per slot van rekening is deze 'prullebak-functie' van het varken de oorsprong van zijn domesticatie en in mijn optiek zijn bestaansrecht voor de toekomst. Het punt met wei is dat je het op basis van het ds% heel royaal kan verstrekken aan varkens, maar door de (schommelingen in) zoutgehaltes juist weer niet. Misschien dat een onschuldige aanpassing in zijn kaasproces maakt dat hij er meer van kan vervoederen aan zijn dieren. Het lage ds% maakt overigens ook dat je er logistiek en economisch gezien niet ver mee kunt rijden om het elders aan dieren te verstrekken, je rijdt immers met >90% water rond. Schapen zijn trouwens ook een optie ... die lusten ook wei.
Patrick, soms kom je Foodlog op straat tegen. Vanmiddag sprak ik op de Oudegracht in Utrecht Sjek Floor, boer, slager en traiteur te Nijmegen. Hij vertelde me dat hij het met je eens is: Nico Captein moet niet opschalen vanwege de wet, maar alleen als hij erachter staat. De wei kun je immers ook anders verwerken.
Sjek gaf me dus op een beetje op m'n lazer, want ik had de oppositie tussen de wet en duurzame kringloopsluiting op een valse manier op de spits gedreven.
Dat is ook wel waar, want technisch geredeneerd is het onzinnig dat de wei zonder opschaling niet meer verwerkt kan worden. En toch ...
Ik vertelde Sjek hetzelfde als ik Wouter al zei: veel zelfkazers gooien de wei maar weg. Doodzonde. En dat is wat mij betreft wel degelijk een realiteit waar de wetgever geen rekening mee houdt. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Dafne Westerhof op twitter: "Prachtig. Kaas en varkens. Zodra het over kaas gaat, staat daar een andere man. Nu de varkens nog. Gouden kans! Kijken!"
Wouter, ik heb even de prijs van wei niet paraat, maar heb begrepen dat er heel wat zelfkazers zijn die het niet kwijt kunnen en het dus maar weg laten lopen.
Duurzaamheid en markten zijn twee dingen, zoals ook blijkt uit dit geval.
En dan heb ik nog wat begrepen: het is veel beter om meteen de zinvolle nutrienten uit de ingredienten van het krachtvoer van al die Nederlandse koeien te halen en er die beesten helemaal geen melk van te laten maken, tenzij we gras exporteren naar Zuid-Amerika. O shit nee, dat was ook de bedoeling al niet ...
Ik werd in dit filmpje - mijn favoriet uit de hele serie - getroffen door Nico als hij vertelt over het doorsnijden van de kaas. Precies de scene die Patrick ook treft.