Zo'n prijsverhoging zorgt er wereldwijd voor dat mensen minder vlees en zuivel consumeren. Dat heeft een positieve impact op het klimaat en gezondheid. Dat is de conclusie van een wereldwijd Brits-Amerikaans onderzoek.

De CO2-uitstoot van de productie van voeding wordt tot op heden nog niet doorberekend in de prijs die consument betalen. De onderzoekers van Oxford University en de International Food Policy Research Institute brachten voor een aantal productgroepen de CO2-uitstoot in kaart. Op basis daarvan berekenden ze een ‘klimaattaks’ die nodig zou zijn om te compenseren voor de klimaatschade. Vervolgens keken ze wat dit voor gevolgen zou hebben voor de consumptie van deze producten en de volksgezondheid.

Klimaattaks en de invloed op consumptie
Vooral de prijzen van vlees en zuivel zouden flink stijgen door deze extra heffing. Rundvlees zou 40% duurder worden, melk 21% en lamsvlees 15%. Op de tweede plaats staan plantaardige oliën met een taks van 25%. De prijs van groente, peulvruchten, fruit en suiker neemt met een taks maximaal 2% toe.

Verandering in prijs en consumptie


Deze prijsstijgingen leiden volgens de onderzoekers tot een afname in de vraag naar deze producten. Ze schatten dat de consumptie van rundvlees met 13% daalt, die van plantaardige oliën met 9% en het gebruik van melk met 8%. “Als je 40 procent meer moet betalen voor een steak, kies je het misschien maar 1 keer per week in plaats van 2 keer”, zegt onderzoeker Marco Springmann. Op deze manier kan de uitstoot van broeikasgassen met een miljard ton CO2 worden verminderd.

Gezondheid
Minder consumptie van dierlijke producten is niet alleen goed voor de CO2-uitstoot, maar ook voor de gezondheid van de consument. De meeste producten met een grote invloed op het klimaat - zoals rundvlees en zuivel - zijn ook ongezond voor de mens als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Als de consumptie door de klimaattaks afneemt, is dat goed nieuws voor de volksgezondheid, volgens de onderzoekers. Uit hun berekeningen blijkt dat de klimaattaks meer dan een half miljoen vroegtijdige overlijdens kan voorkomen in met name Europa, de VS, Australië en China.

Het beste effect ontstaat volgens de onderzoekers door de klimaattaks te heffen en tegelijkertijd subsidie te geven op gezonde producten als groente en fruit. Armere mensen moeten een tegemoetkoming krijgen in de kosten, zodat zij niet eindigen met een ongezonder eetpatroon als gevolg van de prijsstijging.

Gezondheid
Volgens Springmann is het cruciaal een manier te vinden waarmee de footprint van voedselproductie afneemt. “Of we hebben een klimaatverandering en meer hartziekten, diabetes en obesitas, of we veranderen iets aan het voedingssysteem.”
Dit artikel afdrukken