Onlangs lieten de Belgische supermarkten weten dat ze veel van hun aanbod direct uit België halen. Vlees, groente en fruit komen hoofdzakelijk uit eigen land bewezen ze aan de hand van cijfers.

Tegen de achtergrond van de ‘koop lokaal’-trend checkte het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) of Vlamingen bewust Belgische producten kopen.

VLAM liet 1.000 Vlamingen een online vragenlijst invullen.

Daaruit bleek dat de helft niet let op de herkomst van eten of drank. Vlamingen die dat wel doen, hebben vaak een sterke voorkeur voor producten uit België zelf. Bier staat bij hen uiteraard op nummer 1 (81%), gevolgd door eieren (79%) en melk (74%). Tachtig procent van de Vlamingen is dan ook trots op hun inlandse producten en voor bijna 70% van hen is het lievelingsgerecht een typisch Belgisch gerecht. Van de klassiekers komen steak met friet en stoemp met worst het vaakst op tafel. Toch vindt maar 54% zich een echte voorvechter van de Belgische keuken en is slechts 19% daadwerkelijk ‘chauvinistisch’ op culinair gebied.

VLAM betreurt het gebrek aan een pro-Belgische houding ten aanzien van voeding. Belgische boeren boffen maar dat de supers de boodschappenmandjes van consumenten stiekem toch volstoppen met Belgische producten.

Dit artikel afdrukken