Dat meldt Vilt op basis van het vastgestelde handelsvolume.

In de maanden december en januari liep de aanvoer van losse tomaten en trostomaten bij de Vlaamse veilingen sterk terug. De krimp is het gevolg van de hoge energieprijzen, zodat tuinders belichte teelten overslaan. Met name de beschikbaarheid van tomaten wordt zwaar getroffen. In januari werden maar liefst 50% minder losse tomaten aangeleverd bij de veilingen dan een jaar eerder.

Door het krappe aanbod stegen de prijzen die inkopers betalen. Toch kunnen daarmee de gestegen kostprijzen daarmee niet goed gemaakt worden. De kostprijzen van tuinders zijn gestegen met circa 80%, terwijl hun verkoopprijzen met 12-13% stijgen. De gestegen kosten zijn niet alleen het gevolg van gestegen energieprijzen. Ook kunstmest, arbeid en verpakkingen zijn duurder geworden. Daardoor wegen de hogere prijzen niet op tegen de hogere kosten en laten tuinders hun kas liever leegstaan.

De cijfers gelden voor in het noorden van Europa geteelde vruchtgroenten. Het leeuwendeel van de tomaten, paprika's en komkommers die nu in onze streken in de winkels liggen komen 's winters uit Zuid-Europa en Marokko waar ze niet in kassen geteeld hoeven te worden. In ons deel van Europa worden in de winter de planten opgezet die vanaf het voorjaar tot in de herfst ons eigen gebied beleveren. In het zuiden is het dan te warm en nemen onze telers de markt weer over.

De Vlaamse cijfers zijn een eerste indicatie van de lagere productie die West-Europa komende zomer zal laten zien op basis van hetzelfde fenomeen: de kasgroenten zullen duur worden, maar lang niet duur genoeg om de productiekosten te dekken. Daardoor zal het beschikbare volume sterk afnemen omdat inkopers de dure groenten beperkt zullen willen inkopen. Slimme telers zijn vermoedelijk al op zoek naar teelten die minder energie-intensief zijn en toch aftrek zullen vinden op de schappen van supermarkten en groentewinkels.
  • Deel
Druk af