Meteen na de uitzending van het VTM-programma Cathérine liet dierenrechtenorganisatie Animal Rights weten een aanklacht in te dienen tegen de Zedelgemse varkensboer Bart Vergote, schrijft Vilt. Volgens Animal Rights zijn er "wetsinbreuken te zien op de beelden die geschoten zijn op het bedrijf van de varkenshouder." Vergote laat Cathérine Moerkerke een zevental biggen vaccineren en laat ook zien hoe hij biggenstaartjes afsnijdt. Animal Rights betoogt dat er sprake is van misdrijven, omdat vaccineren door een dierenarts moet gebeuren en in België een verbod op routinematig couperen geldt.

Animal Rights speelt in op de uitspraken van de Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts. Hij kondigde bij het begin van dit jaar aan dat 2018 een keerpunt wordt in de strijd voor meer dierenwelzijn en dat voortaan streng zal worden opgetreden tegen dierenwelzijnsinbreuken. "Het is nu of nooit voor minister Weyts en zijn inspectiedienst om de dierenwelzijnswetten daadkrachtig te handhaven”, aldus voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights. De organisatie heeft een jurist verzocht een klacht in te dienen bij de inspectiedienst Dierenwelzijn.

Vergote reageerde meteen. "Cathérine Moerkerke heeft inderdaad een zevental biggen gevaccineerd”, vertelt hij. “Maar daar gingen een uitvoerige uitleg en een handleiding aan vooraf. We wilden haar op die manier doen inleven in de landbouwerstiel. Voor het couperen heb ik een wettelijk attest van de dierenarts. Zo vermijden we erger, want door staartbijten kunnen biggen kreupel worden en dan zitten we nog met een groter probleem. Dit is dus louter preventief. Andere chirurgische ingrepen, zoals tanden slijpen of castreren, doen we niet.” Een eventueel bezoek van de inspectie wacht hij vol vertrouwen af, want ook hij wil weten "of alles correct verloopt." De overtuiging dat hij zijn dieren met de juiste zorg omringt was immers de aanleiding om Cathérine Moerkerke uit te nodigen. In een eerder programma ging zij al eens met Animal Rights op stap.

'Heksenjacht'
Over de opstelling van Animal Rights is Vergote teleurgesteld. “Dit lijkt een heksenjacht. Het ergste is dat Animal Rights de confrontatie niet wil aangaan, noch overleg wil plegen. We werken goed samen met andere dierenrechtenorganisaties, zelfs Europese, en daardoor zijn er al verschillende goede maatregelen uit de bus gekomen en gerealiseerd. Maar Animal Rights wil niet wijken. Ze willen geen positieve evolutie in de veehouderij, wel een directe stopzetting,” zegt hij.

Vergote is niet de enige die er zo over denkt. In de Belgische (sociale) media buitelen de steunbetuigingen met de hashtag #iksteunboerbart over elkaar heen, schrijft Boerderij.

Dit artikel afdrukken