De Universiteit Gent onderzocht de vervuilingsgraad van in de stad verbouwde sla. Met de verontreiniging door arseen en cadmium viel het alleszins mee, maar er werd op een aantal stalen beduidend teveel lood aangetroffen. De verklaring daarvoor is dat lood nog altijd in de toplaag van de bodem zit, vrij komt in het verkeer en zich graag en gemakkelijk hecht aan het overal - en vooral in steden en bij wegen - voorkomende fijn stof. Stadstuin- en landbouw heette daarom in Antwerpen kort geleden 'geen goed idee'.

Maar je kunt het loodgehalte zelf prima omlaag brengen door je stadssla grondig te wassen. Onderzoeksleider Gijs du Laing geeft op Duurzaamnieuws.nl aan hoe je dat goed doet: "Sla wassen doe je niet door de bladeren even onder de kraan te houden. We bedoelen wel degelijk grondig wassen. Dat betekent concreet: de sla driemaal in een zwierder reinigen, telkens met vers proper water".

Dan is het overigens wel handig om te controleren of je waterleiding niet toevallig nog van lood is. Al dat extra spoelen en rondzwengelen kost natuurlijk wel extra veel water en .. is niet zo duurzaam.
Dit artikel afdrukken