Dat concludeert voedingskundige Eva Decock in haar bachelorproef aan de Hogeschool Gent op basis van een onderzoek onder 831 ouders, onthaalouders en kinderdagverblijfmedewerkers.
Brood, kaas, boter, margarine, vleeswaar
Decock bracht in kaart wat haar respondenten weten over het zoutgehalte van producten als brood, kaas, boter, margarine en vleeswaren. Ook onderzocht ze of de respondenten op de hoogte waren van de aanbevolen hoeveelheden zout voor een peuter. Tenslotte onderzocht ze wat de respondenten de aan hen toevertrouwde peuters aan eten voorzetten.
Ze kwam tot de conclusie dat de Vlaamse peuters gemiddeld per dag 657 mg natrium binnenkregen. Dat is 31% meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 500 mg voor peuters. Verreweg het meeste zout kregen de peuters binnen met het brood. Net iets minder dan de helft van de ondervraagden wist hoeveel zout er in de genoemde producten zit, en slechts een derde wist de aanbevolen hoeveelheid voor een peuter te noemen.
Voedingscentrum
In Nederland raadt het Voedingscentrum voor kinderen van 1 tot 3 jaar een maximale hoeveelheid van 1,2 gram natrium per dag aan. De Vlaamse peuters zouden met hun werkelijke inname bij ons nog altijd binnen de normen scoren.
Decock stelt dat de recente wetgeving met betrekking tot het vermelden van de hoeveelheid zout op de verpakking 'een goede stap in de richting is' naar meer kennis over zout. Verder pleit ze voor alternatieven (te ontwikkelen door producenten) en meer informatie over de gezondheidsrisico's van een te hoge zoutinname (door de overheid).
Fotocredits: 'Two Shakers', Kai Schreiber
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ALLE peuters krijgen teveel zout binnen, maar ook teveel suiker, glucoe/fructosestroop, teveel smaakverterkers, teveel koolhydraten in zijn algemeen uit verkeerde bronnen. Geef je kind eens een keer een kom havermoutpap met vruchten als ontbijt, bijv appel en rozijnen erdoor, dat is al zoet, dan kan je meteen minder suiker gebruiken, of doe er honing of ahornsiroop als zoetmaker door. Havermout heeft gelijk goede onverteerbare vezels die meteen een traktatie voor de darmen zijn. Waarom moet zelfs een peuter al zoveel brood eten als er genoeg ander spul is wat ze kunnen eten? Een gebakken eitje als ontbijt mogen ze ook best hebben, is ook lekker en voedzaam
Door de hoeveelheid zout op de stikker te vermelden, verandert er niets aan de hoeveelheid zout. Alleen minder brood, kaas, vleeswaren eten rest dan nog. Maar dan krijg je weer te weinig brood, kaas, vleeswaren binnen.
Als brood een aanzienlijk deel van de dagelijkse kost uitmaakt en je het zelf gaat bakken, vervang dan het zout door zout met kalium. Dat scheelt dat al aanzienlijk in natrium inname, en smaakt noch altijd beter dan het natrium-arme brood van de bakker.
Ik blijf achter met een aantal vragen.
Waar worden deze hoeveelheden op gebaseerd? Het verschil tussen Nederland en Vlaanderen is wel erg groot. Zijn wij niet voorzichtig genoeg, of is de Vlaming té voorzichtig?
En hoe meet ik in vredesnaam de dagelijkse zoutinname van mijn kinderen?