Terwijl in Nederland zich de Voedselbanken het lot van verarmend Nederland aantrekken, stelt de Vlaamse minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans voor om in stadscentra 'sociale restaurants' te openen waar achterop rakende kinderen voor 1 euro een warme maaltijd kunnen eten en begeleid huiswerk kunnen doen. Als Vlaanderen de kosten draagt, doet de stad Gent alvast mee. Dat meldt De Morgen.

Nederland: aalmoescultuur
In Nederland ontstond onlangs commotie vanwege de aalmoescultuur die zich dreigt te vestigen door een te sterke nadruk op de rol van Voedselbanken en de steun van grote bedrijven. Jumbo moest kritische geluiden vanuit het publiek incasseren omdat het BN'ers in een spotje liet optreden die vanuit hun overvloed hun goede kant lieten zien. Het zou een teken zijn van de afbraak van de solidariteit van rechtswege en de sociale overheidscultuur in Nederland.

Vlaanderen: de overheid die het verschil maakt
Homans kiest daarentegen voor voortzetting en uitbouw van een sociale overheidscultuur. Daarmee wil ze 'een verschil maken. Het voorstel richt zich op kinderen uit minder fortuinlijke omgevingen. Homans: "De kinderen krijgen gezond eten, hun schoolprestaties worden in de gaten gehouden en voor de ouders is er een maatschappelijk assistent. En dat allemaal in een informele sfeer, zodat mensen niet het gevoel krijgen dat ze op controle moeten."

Homans heeft ervaring met dergelijke maatregelen. Als schepen (wethouder) van Sociale Zaken in Antwerpen, voerde ze een dergelijk systeem daar al in. Meer dan 4.000 kinderen maken daar dagelijks gebruik van een maaltijd. Die eten ze ter plekke. Daar kunnen ze tevens hun huiswerk onder begeleiding maken. Afhalen kan ook "zodat kinderen niet denken dat het normaal is dat je elke dag op restaurant mag gaan eten."

Verschil tussen Nederland en Vlaanderen
De plannen van Homans moeten nog worden geconcretiseerd, maar laten wel een verschil zien in de aanpakken tussen Nederland en België. In Nederland werd gisteren bekend dat Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW zijn salaris doneert aan Voedselbanken Nederland. Het AD noteerde daarbij: Oomen is multimiljonair, rijdt in een Maserati en drinkt wijnen van de exclusiefste chateaus. Met DSW sponsort hij voetbalclub Excelsior ('de eenvoud en kleinschaligheid spreken mij enorm aan'), terwijl zijn hart bij Feyenoord ligt.
In 1986 werd Oomen eerstverantwoordelijke bij DSW. Dat jaar was hij initiator van Optiver, een onderneming die wereldwijd opereert op het terrein van financiële derivaten, zoals opties. Nadien richtte hij nog vele succesvolle bedrijven op.


Fotocredits: Liesbeth Homans, Wikimedia
Dit artikel afdrukken