West-Vlaanderen is de groenteschuur voor Greenyard, Ardo en d'Arta, de grote Belgische diepvriesbedrijven. De diepvriesgroentenfabrikanten wilden de contractprijzen voor groentetelers aanvankelijk met 3 tot 5% optrekken. Volgens hen zouden hun afnemers (de supermarkten) er niet mee akkoord gaan dat de oplopende kosten van de telers volledig zouden worden doorberekend.

De boeren, verenigd in telersvereniging Ingro, wilden 10 tot 20% om de stijgingen van hun productiekosten te kunnen opvangen. Maandagmiddag kwam er groen licht voor een compromis, aldus De Tijd, waarbij in de nieuwe telerscontracten de stijgende kosten gedeeltelijk doorberekend worden aan de verwerkende industrie.

Voor de meeste groenten geldt een prijsverhoging tussen de 5 en 9%, spinazie, rode kool en koolrabi gaat de producentenprijs met 10% omhoog en voor courgette zelfs met 20%. De 800 landbouwbedrijven die bij Ingro zijn aangesloten, produceren jaarlijks zo'n 500.000 ton aan diepvriesgroenten.

Sonja de Becker, voorzitter van de belangenorganisatie Boerenbond, is tevreden "dat de inspanningen van de afgelopen dagen hun vruchten hebben afgeworpen." Volgens de Boerenbond smelt de marge van de boeren razendsnel weg als gevolg van de gestegen energieprijzen. "Landbouwers die een koeling hebben om hun groenten vers te houden, voelen de gestegen energieprijzen volop en ook brandstof is tot de helft duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Daar komen nog de arbeidskosten bovenop, die in twee jaar met 5 procent zijn toegenomen. Die kosten wegen zwaar door voor groenten zoals bloemkolen, prei, rode kolen, savooikolen en spruiten die nog grotendeels handmatig worden geoogst," aldus de Boerenbond. Daarnaast is ook de prijs kunstmest het afgelopen jaar 2 à 3 keer over de kop gegaan.

Op de social media ging de hartekreet van boer Matthias Spriet viral. Hij luidde - in sappig West-Vlaams - de alarmklok bij het trekkerprotest voor de poorten van Ardo.

(Ofwel: "Altijd ‘t zelfde. Kwille maar alleen zeggen begrip, begrip. Tistèt geen begrip, hé!. Al die schone klapkes en schone lachen, ‘t helpt niet. En als ik het zo niet zeg, geloof je mij niet, versta je mij niet en ben je met de glimlach weer na je bureau."


Dit artikel afdrukken