Vermeersch maakte tijdens zijn leven een verdriedubbeling van het aantal mensen op aarde mee. Al die monden kunnen niet gevoed worden en in welvaart leven, stelt hij. Daarom bepleit hij een stricte geboortepolitiek. Ontwikkelingshulp zou niet helpen.
Foodlog schreef een aantal malen over de Zweedse arts en ontwikkelingswerker Hans Rosling die geboortebeperking bepleit als een natuurlijke resultante van welvaartsdeling. Dat is geen gemakkelijke oplossing, want het tempo van de bevolkingsgroei en de mate waarin we onze welvaart bereid zijn te delen zijn bestuurlijk niet eenvoudig op elkaar af te stemmen.

Vermeersch:
Spreken over geboorteplanning lijkt taboe. Men beschouwt het als een absoluut mensenrecht dat mensen vrij hun aantal kinderen kunnen bepalen. Maar een mensenrecht dat tot de vernietiging van de gehele mensheid leidt, is geen mensenrecht.

Ik zou een belangrijk deel van de ontwikkelingssamenwerking laten uitdelen in premies aan vrouwen die zich laten steriliseren. Neem nu de aardbeving in Haïti. We hebben veel geld opgehaald om te helpen. Maar eigenlijk hadden we beter gezegd dat elke vrouw die zich laat steriliseren 100 of 200 dollar krijgt.


Op de vraag van de interviewer van Knack of het opleggen van geboortebeperking aan arme vrouwen niet onethisch is, antwoordt Vermeersch dat geld in ruil voor sterilisatie de hongerproblemen in Afrika kan verzachten terwijl de Afrikanen 'blijkbaar nog niet begrepen hebben' dat hun voedselgebrek minder nijpend zou zijn als ze maar van kinderen af zouden zien.

Vermeersch herstelt met deze oproep de eugenetica in ere. Sommige mensen en hun nakomelingen hebben meer rechten dan anderen. De vraag is alleen wie over die superioriteit mag beslissen. Hij is een voormalig jezuiet en doet ongetwijfeld een beroep op een directe lijn naar een goddelijk verstand, ook al schrijft hij dat tegenwoordig met met een kleine letter g. Hoe mensen zonder god of goden daar onderling uit moeten komen blijft de vraag. Mocht het foutlopen, dan is echter ook duidelijk dat we voor de Natuur allemaal gelijk zijn.

Lees het interview met Vermeersch op de site van Knack.
Dit artikel afdrukken