De Vlaamse promovenda Nelle Janssens stelde in het kader van haar promotie aan de KU Leuven het profiel vast van 'de Vlaamse eetstoornispatiënt'. Zij (94% van de gevallen) is gemiddeld 22 jaar oud, hoogopgeleid en veelal kind van gescheiden ouders. Ze lijdt gemiddeld vijf en een half jaar aan haar stoornis, maar 1 op de 5 van haar lotgenoten is zelfs 8 jaar of langer ziek. Janssens vond patiënten met een eetstoornis tussen de 8 en 65 jaar. De grootste groep was tussen de 10 en 34 jaar, met een duidelijke piek voor 15 tot 19-jarigen. De meeste eetstoornispatiënten gaan nog gewoon naar school (64%) en 86% is ongehuwd. Een derde van de eetstoornispatiënten heeft een universitair of hogeschooldiploma.

Eetstoornis 'taboe' voor mannen
Janssens analyseerde de gegevens van 642 patiënten in de gespecialiseerde Vlaamse eetstoornisbehandelinstellingen - die zijn er in alle provincies, behalve in Limburg en West-Vlaanderen, ontdekte ze bij haar onderzoek. Voor het opvallend lage percentage mannen met een eetstoornis oppert De Morgen als mogelijke verklaring dat 'allicht het taboe bij dit soort stoornis dus nog veel groter [is] bij mannen en de drempel naar hulpverlening voor hen nog een stuk hoger [is]'.

Orthorexie
Uit het gepresenteerde profiel valt niet af te leiden welke definitie Janssens voor een 'eetstoornis' hanteert. Recent kwam een nieuwe manier van dwangmatig - gezond - eten in het nieuws, die orthorexie genoemd wordt. In Duitsland zou 1 tot 2 procent van de bevolking zodanig geobsedeerd zijn door eten dat van een eetstoornis gesproken mag worden. De Vlaamse filosoof Maarten Boudry stelde deze zomer de 'eetprofeten' en hun geobsedeerde navolgelingen in een column aan de kaak.

Fotocredits: sylvar
Dit artikel afdrukken