Dit weekend vinden in de Vlaamse Ardennen de openingswedstrijden van het Belgische wielerseizoen plaats. Zaterdag is het tijd voor de Omloop Het Nieuwsblad en zondag staat Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. Het zijn momenten waarop veel mensen, langs de weg of via de televisie, meegenieten van het fraaie Belgische boerenland waar de coureurs doorheen slingeren.

135 rode en 1.420 oranje kaarten uitgedeeld
De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat nemen de gelegenheid te baat om een nijpend probleem aan de orde te stellen. In België hebben 135 veehouders van de Vlaamse overheid te horen gekregen dat zij 'te belastend' zijn voor de natuur. Zij stoten teveel stikstof uit, waardoor ze nabijgelegen natuurgebieden bedreigen.

Met de 135 rode (en 1.420 oranje) kaarten geeft de Vlaamse overheid invulling aan het nieuwe Europese stikstofbeleid. In Nederland doen we dat met de PAS.

"Het probleem is dermate erg dat in verschillende gemeenten de helft van de landbouwbedrijven dreigen teniet te gaan omwille van dit brandmerk. De verontwaardiging is enorm en de solidariteit onder de boeren is groot", zeggen de boerenkoepels in De Standaard. "Niemand met gezond verstand kan aannemen dat familiale, mooie historische bedrijven zomaar van de ene dag op de andere in de weg staan van de ‘natuur’ en moeten afbouwen of stoppen. Wij weigeren mee te gaan in een politiek die ervoor zorgt dat in bosrijke gebieden geen rendabele landbouw meer mogelijk is", aldus de actievoerders.

'De groene beweging ondergraaft onze maatschappij'
De Boerenbond wijst met de vinger nadrukkelijk naar 'de groene beweging'. "Het begint vanuit Europa, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreme groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteitszin of relativiteitszin hebben verloren. Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen? [..] Wij willen de burgers attent maken dat de groene beweging bezig is onze maatschappij te ondergraven. De verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen hebben het startschot gegeven van een nieuwe sensibiliseringscampagne en hun voorbeeld zal gevolgd worden in de rest van Vlaanderen", citeert De Standaard.

Fotocredits: Twee koeien in de Vlaamse Ardennen, Dieter van Baerle
Dit artikel afdrukken