Vanaf vandaag liggen ze ook in Nederland in de schappen bij onder meer Albert Heijn, Coop, DEEN, Emté, Hoogvliet, Plus en Jumbo, de plantaardige biefstukken van Vivera. Ook de Belgische supermarktketen Carrefour gaat deze week de plantaardige biefstukken verkopen. Andere Europese landen volgen in de tweede helft van 2018. In mei was het de Britse supermarktketen Tesco die de primeur had; de eerste 40.000 plantaardige biefstukken waren binnen enkele dagen uitverkocht. Om aan de vraag te voldoen, gaat Vivera vanaf deze week 100.000 vegasteaks per week produceren, schrijft de Levensmiddelenkrant.
In Groot-Brittannië hebben ze de smaak inmiddels te pakken. Deze maand introduceert ook de Britse supermarktketen Sainsbury’s vegetarisch vlees, meldt The Guardian. Sainsbury's legt het plantaardige vlees gewoon in het vleesvak. Waar ligt eigenlijk de Vivera-steak in onze supers?
LMK - Vivera's plantaardige biefstuk te koop in NL
In Groot-Brittannië hebben ze de smaak inmiddels te pakken. Deze maand introduceert ook de Britse supermarktketen Sainsbury’s vegetarisch vlees, meldt The Guardian. Sainsbury's legt het plantaardige vlees gewoon in het vleesvak. Waar ligt eigenlijk de Vivera-steak in onze supers?
Brandt snel aan, TOP! Barbecueassociatie. Flink wat gebakken oesterzwam en drank erbij en je hebt heerlijk gegeten.
Inmiddels heb ik bericht gekregen van Jumbo Supermarkten:
>> Hallo Sytske, onze collega's laten weten dat de producten van Vivera nog in het assortiment moeten worden opgenomen. Dit gebeurt natuurlijk zo snel mogelijk <<
Het kan dus zijn dat Vivera al wel aan Jumbo levert, maar dat die producten nu ergens in de opslag oud liggen te worden...
Seitan, dat kende ik niet Gonneke #17 . Het doet mij denken aan het brood dat Peter Voshol maakt: ambachtelijk zuurdesembrood. Niet het "snelle" zgn. zuurdesembrood dat je meestal tegenkomt. Ik eet al jaren geen tarwe, maar áls ik het zou eten, zou het dit soort brood zijn.
Fermenteren - bacteriën inschakelen - doet blijkbaar wonderen. Ik heb wel eens onderzoek gezien waaruit naar voren kwam, dat mensen met coeliakie geen directe nadelige gevolgen ondervonden van "echt" zuurdesembrood.
Maar als ik het goed heb, is Seitan vooral een concentratie van gluten. We hebben onlangs een draadje kado gekregen over de "tight junctions". Gluten bevatten zonuline en zonuline zet de "tight junctions" wijd open. Met alle mogelijke gevolgen van dien richting chronische aandoeningen. Seitan lijkt mij heftig spul. Te heftig.
Gert van der Hoek #15 precies dat. Precies de drie dingen die ik helemaal niet wil eten.
En ik blijf toch principiële bedenkingen houden bij vegetarisch dat als vlees vermarkt wordt. Je eet vlees of je eet het niet. Ik voel me beer bij de |oosterse ingang: je hebt allerlei bronnen van eiwitten, die elk hun eigen waarde hebben.
Weet iemand of er ook seitan kan worden gemaakt (of al wordt gemaakt) van andere glutenhoudende granen?
Ik heb vanmorgen even bij de Jumbo gekeken.
De betreffende vestiging heeft diverse vleesvervangers liggen, maar helemaal niets van Vivera.