Meer dan 3x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Voedingswetenschapper Mridul Datta van de Purdue University vindt dat al snel mensen het risico lopen om te veel vitamines binnen te krijgen. De 'stapeling' van vitamines en mineralen die van nature in voedsel voorkomen, supplementen en de verrijkte voedingsmiddelen zijn daar verantwoordelijk voor. Eerder onderzoek toonde al aan dat veel mensen de veilige limiet van nutriënteninname overschrijden.
De wetenschappers maken zich vooral zorgen om vitaminedrankjes. Reden genoeg om deze eens onder de loep te nemen. Recent onderzoek keek naar de hoeveelheid vitamines en mineralen in 46 verschillende vitaminedrankjes uit Canadese supermarkten. Gemiddeld bevatte een drankje 4,5 toegevoegde nutriënten, waarvan vitamine B3, B6, B12 en C het meest voorkwamen. Juist deze vitamines krijgen mensen vaak al voldoende binnen met hun gewone eetpatroon. Alleen van vitamine C is eerder aangetoond dat jong-volwassenen er te weinig van kunnen binnenkrijgen.
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat bijna alle 46 drankjes de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) van minimaal één nutriënt overschrijden. De meerderheid bevatte zelfs meer dan de ADH van drie nutriënten. Zo bevatten achttien drankjes meer dan drie keer de ADH van B6 en elf van B12.
Schadelijk
Vitamines zijn in ‘normale’ hoeveelheden goed voor het lichaam. Maar een overdaad aan sommige vitamines kan schadelijk zijn. Het verstoort dan verschillende processen in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot afwijkingen van het zenuwstelsel en problemen veroorzaken in de nieren. De onderzochte drankjes kunnen bij regelmatig gebruik dus zelfs gevaarlijk zijn voor het lichaam.
Volgens NPR blog The Salt krijgen mensen door vitaminesupplementen voldoende vitamines en andere nutriënten binnen, maar is het nog steeds onduidelijk of dat voordelen oplevert voor de gezondheid. De uitkomsten van verschillende onderzoeken zijn tegenstrijdig wat betreft de invloed op het risico van kanker en hart- en vaatziekten.
Eerder schreef Foodlog ook al over vitaminwaters. Het is water met suiker en dat kan je altijd maar beter laten staan. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat je er niet alleen van aan kunt komen maar ook andere risico's mee loopt.
Fotocredits: 'Vitamin Water', Jeremy Brooks
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er wordt over extra vitamines enorm veel beweerd en het is heel moeilijk om daar chocola (antioxidant?) van te maken. Dennis legt hieronder heel mooi uit dat er eigenlijk geen safety issue is, zolang je geen vreselijk belachelijke hoeveelheden eet. Maar dat geldt voor zo ongeveer elk voedingsmiddel. Blijven over 2 aspecten: werkt het en is het oplichterij? Over die laatste ben ik gauw klaar. Over Mensen die om wat voor reden dan ook geld wensen uit te geven heb ik geen mening. Niet over mode, niet over een duur horloge dat de tijd niet beter aangeeft dan eentje van 10 Euro en niet over dure auto's of vacantie.
En de werking? Zonder vitamines heb je een probleem en Het is absoluut te preferen om die uit een goed menu te halen. No doubt about that.
Maar, bijvoorbeeld, in Beieren, is het selenium gehalte in de grond zo laag dat veel mensen daar een selenium te kort hebben. Dat los je met meer lokaal geteelde groente niet op en met te weinig selenium ga je bepaalde enzymen missen. Dus is het suppleren van selenium in Beieren zo'n gek idee nog niet. Er zijn heel veel van dat soort situaties. Oudjes die weinig eten en slechter verteren krijgen ook niet meer alles binnen. Dan is wellicht een multi ( een goede) niet zo'n slecht idee. Het zoeken naar een antwoord op de vraag of suppleren van vitamines een goed idee is, is zonder individueel specifiek te worden geen doen. Kunnen we het daar over eens worden?
Dennis, dank voor je nuance. Er staat vooral dat het product onnut is en bij intensief gebruik schadelijk zou kunnen zijn. Het is de verkeerde manier van waarde toevoegen aan water.
Het Foodlog-archief bevat een aantal scherpe teksten. Die schadelijkheidscomponent hadden we juist nog niet goed in de gaten.
Vooropgesteld dat ik dit wanproducten vind, is enige nuance wel op zijn plaats. In het 'recente onderzoek' dat hierboven wordt aangehaald, staat nergens dat de gevonden hoeveelheden micronutriėnten schadelijk zijn. Bovendien is de ADH, die hier genoemd wordt, daarvoor helemaal geen goede maat. Voor langdurige inname zijn UL (upper limits) vastgesteld en die liggen vele malen hoger dan de ADH. Van bijvoorbeeld B12 (één van de vaak gevonden verrijkingen in de drankjes) is de UL niet eens vastgesteld omdat er geen schadelijke dosis is gevonden (ter vergelijking: een B12 injectie bij de dokter bevat zo maar 1000mcg, en dat is ruim 300x de ADH). Op een discutabele uitzondering na (nicotamide, een vorm van B3) bevatte géén van de producten mucronutriënten in hoeveelheden boven de UL. Waar de onderzoekers zich (terecht) wel zorgen om maken is een stapel-effect. Mensen die 4 flesjes per dag naar binnen werken en dan liefst ook nog een supplement.
Maar in plaats van de fuzz over wat hogere micronutriënt inname, zou ik me meer zorgen maken over de manier waarop gepoogd wordt suikerwater als 'gezond' neer te zetten. Dat is het niet en door die paar vitaminen wordt het dat ook niet. Het leidt weg van echt eten. Ironisch genoeg begint die schijn al bij de (Canadese) wetgeving die deze drankjes onder de Health Food schaart. Misschien kan de wetgever beginnen om daar wat aan te veranderen.