Ik zal het maar meteen bekennen: van oktober tot half april neem ik iedere dag een pilletje. Volgens het het artikel van onze correspondent kan ik het voortaan ook doen met speciaal behandelde Sun Bella champignons.
Wie neemt hier ook vitamine D in de winter en wie zou liever op champignons overstappen?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Wageningen wordt veel onderzoek gedaan naar de nuttige stofjes in paddenstoelen, desgewenst kan ik daarover even iets uit mijn verhalenarchief afstoffen.
Het is in ieder geval een prachtonderwerp van gesprek. Ik spreek er af en toe over met 2 hooggeleerde heren. De een, een farmacoloog, staat op het standpunt van Nick. De andere, een pathofysioloog, vindt dat er te lacherig wordt gedaan over stofjes waarvan we de functies nog onvoldoende kennen. Voor hem is het een beetje als met een waterpomptang aan gentech doen: je kunt niet redeneren en bewijzen formuleren voor processen die we niet (onvoldoende) doorzien, cq. niet weten hoe we ze moeten beoordelen, bestuderen (onderzoeksdesigns maken) of meten.
Mijn colleges wetenschapstheorie zijn altijd blijven hangen: 1967, The Structure of Scientific Revolutions (een van de meest indrukwekkende boeken in de rij Aristoteles, Kant en dan Kuhn). Als je niet kunt bewijzen dat de aarde plat is, blijft'ie plat.
Op dit moment is de micronutrienten-aarde plat, waarmee - dat is zonder meer waar - nog niet gezegd is dat'ie rond is. Wat ik er zelf van vind? Dat er scheertjes in het paradigma zitten. Ik vertrouw op het oordeel van beide mensen die ik hierboven noem en toch neem ik een paar keer in de week zo'n pilletje. Zelfs wetenschapsfilosofen zijn rare lui ;-)
Misschien wel het placebo-effect Dick.Misschien is de mens die een beetje triest kan worden van de winterperiode vanuit zichzelf al iets triester of vatbaarder daarvoor ingesteld.
Het schijnt ook dat sporten niet per definitie helpt om van een depressie af te komen.Onderzoek naar geweest.Van de week aan de kaak gesteld bij Noorderlicht,Vpro-radio.
Een bijna duidelijk standpunt van die gezondheidsraad. Dick, ik heb je nooit ontmoet, maar ik verondertel dat je een bleekscheet van onder de 70 bent? Niet naar de zonnebank gaan is dus allicht de meest redelijke oplossing voor elk D-tekort bij gewone volwassenen.
Verder is dit een probleem voor Afrikaanse migranten (en die slikken doorgaans niet veel luxe-pilletjes), ouderlingen, duikbootbemanningen en filmrecensenten.
Dat is precies de vraag die onze correspondent zich stelde: is dit bogus, een verhaal om een 'super fruit/veggie' van een champignon te maken?
Ik was benieuwd of de 'slikkers' hier de voorkeur zouden geven aan een champignon als gepimpte schimmel of toch aan het pilletje.
Het pilletje en de champignon werden al gevild voor die vraag aan de orde kon komen ;-)
En toch blijf ik erbij: mensen die een beetje triest worden van de winter, hebben baat bij een pilletje. Het maakt vrolijker. Zou het echt m'n lever schaden?
Er zijn op dit moment hoogleraren die eisen dat vitamine D een belangrijker rol krijgt in de richtlijnen voor een gezonde intake van voedingsmiddelen. Hier vind je een verwijzing naar de site van de Nederlandse Gezondheidsraad over vitamine D.