Uit ontevredenheid over de AD-haringtest beginnen de branchevereniging voor de ambulante handel (CVAH) en de vereniging van visspecialisten (VNV) een eigen wedstrijd. "Klanten mogen een oordeel vellen over de vis van hun eigen viswinkel. Die mening is namelijk het allerbelangrijkste," zegt Henk Achterhuis namens de organisaties op de NOS.
Recent kwam naar buiten dat de AD-haringtest 'oneerlijk' zou zijn, een gerucht dat binnen de visbranche zelf al jaren de ronde doet. Het testteam is uit elkaar gespat. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis zegt op de NOS "naar mogelijke aanpassingen" van de eigen, inmiddels 36 jaar oude, test te kijken."Wij juichen elk initiatief toe dat consumenten helpt zich te informeren over een product. [..] We zijn ook benieuwd naar hun ideeën over hoe je haring goed en objectief kunt testen", aldus Nijenhuis.
NOS - Viswinkels komen met concurrent voor omstreden haringtest van AD
Recent kwam naar buiten dat de AD-haringtest 'oneerlijk' zou zijn, een gerucht dat binnen de visbranche zelf al jaren de ronde doet. Het testteam is uit elkaar gespat. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis zegt op de NOS "naar mogelijke aanpassingen" van de eigen, inmiddels 36 jaar oude, test te kijken."Wij juichen elk initiatief toe dat consumenten helpt zich te informeren over een product. [..] We zijn ook benieuwd naar hun ideeën over hoe je haring goed en objectief kunt testen", aldus Nijenhuis.
Wouter heeft gelijk, maar zelf keuren door de branche is natuurlijk wel leuker. Dat doen slagers ook, en op die manier komt iedereen 'eerlijk' ook eens aan de beurt en hangt er bij iedereen een certificaat..
Er zijn hier visboeren die naast hun marktkraam een oud Hollands haringkarretje zetten. Ik ga alleen naar diegenen die bereid zijn de haring vers schoon te maken (en stiekem vanonder hun kar voor 2 euro een glas Bols Korenwijn schenken.. Traditie. Zoals in Noorwegen en Denemarken een Jubilee of Aalborg (Aquavit) bij graved laks.
Sommigen visboeren willen dat niet doen; die wijzen dan naar hun bakje met 'voorgekuiste' haring.
Ik heb me laten wijsmaken dat de smaak na schoonmaken binnen een halve minuut verandert, en ik geloof het..
Beter een haringtest bij de supers. Daar kwaliteit varieert van oud grijsgeel verkleurd tot vies, tot heel redelijk. Voorverpakte uitjes gooien we weg. Beter zelfs er bij snijden.
En thuis een jenever uit de diepvries.
#2 Als ze die haring niet zouden blieven waren ze toch geen klant van die viszaak?
Maar het is wel duidelijk dat de viswinkeliers graag op zeker spelen. Gewoon blind proeven en testen, wat de enige onafhankelijke manier is. Dan kan die Aad Taal ook mee blijven doen.
Wouter Klootwijk , Hoezo "Een tikje dom van viswinkeliers. Hun klanten kopen er haring omdat ze die haring blieven."
Ik vind het een geniale zet. Waarom?
"Waarom zou je je in de tes* laten zeiken?" Is bij ons een gevleugelde uitspraak.
* tes staat voor broekzak.
Wat weten de Randstedelijke nu over de rest van Nederland?
Als ik een kraampje heb in ??? en een goede omzet draai waarom zou ik me dan druk moeten maken over de AD-test? Dat is de vraag.
Het antwoord is gewoon een hele dikke middelvinger naar de Randstad.
Een tikje dom van viswinkeliers. Hun klanten kopen er haring omdat ze die haring blieven. Bovendien gaat iemand uit Almere geen haring proeven in Cadzand, behalve als hij of zij er even moet zijn wegens vakantie. De uitslag van de aanstaande viswinkeliersharingtest is nog minder interessant dan die van het Algemeen Dagblad. Niet doen, visboer!
Het leukst aan het bericht hierboven is dat wat de de hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad zegt.
Hij is benieuwd hoe je haring objectief kunt testen. Proeven, chef, moet in elk geval blind en zonder dat de proever ook maar iets weet van de herkomst. Gek dat je dat niet zelf al weet, chef.