De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft visverwerkingsbedrijf Foppen onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de NVWA overtreedt Foppen structureel de wet, meldt de Levensmiddelenkrant.

55% heeft zaken niet op orde
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de NVWA onderzoek laten doen naar alle visverwerkende bedrijven in Nederland. Dat zijn er zo'n 400. In een Kamerbrief deelt ze de resultaten. Meer dan de helft van de bedrijven (55%) blijkt zijn zaakjes niet op orde te hebben en ingedeeld te zijn in de categorie oranje. 'Dat betekent dat er fouten zijn geconstateerd, maar dat die niet direct een gevaar voor de volksgezondheid betekenen. Het gaat meestal om vis die bij te hoge temperatuur wordt bewaard of om onhygiënische toestanden', schrijft de NOS.

foppen_rood_STRV
Streetview

Rood en groot
Bij Foppen is nog meer aan de hand. Dat bedrijf is als enige ingedeeld ingedeeld in de categorie rood, hetgeen betekent dat er wekelijkse inspecties plaatsvinden en bij overtredingen boetes worden opgelegd. Als het bedrijf opnieuw over de schreef gaat, wordt het gesloten, dreigt Schippers.

Zalm van Foppen was in 2012 de bron van een grote salmonellabesmetting. Meer dan 23.000 consumenten raakten ziek en zeker 4 mensen overleden. Afgelopen augustus bleek dat Foppen al vaker door de inspectie was beboet.

Rood voor Foppen is opvallend, omdat het bedrijf tot de grootste visverwerkers van ons land behoort. Na de 4 doden en vele zieken werd het relatief mild behandeld.

Schippers kondigt in de brief extra inspecties aan voor de hele sector. Die worden mogelijk gemaakt door uitbreiding van de capaciteit van de NVWA: naast de bestaande 7 inspecteurs zijn er vorig jaar nog 2 aangesteld. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Fotocredits: 'Fish auction', Carlos Magariños
Dit artikel afdrukken