55% heeft zaken niet op orde
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de NVWA onderzoek laten doen naar alle visverwerkende bedrijven in Nederland. Dat zijn er zo'n 400. In een Kamerbrief deelt ze de resultaten. Meer dan de helft van de bedrijven (55%) blijkt zijn zaakjes niet op orde te hebben en ingedeeld te zijn in de categorie oranje. 'Dat betekent dat er fouten zijn geconstateerd, maar dat die niet direct een gevaar voor de volksgezondheid betekenen. Het gaat meestal om vis die bij te hoge temperatuur wordt bewaard of om onhygiënische toestanden', schrijft de NOS.

Streetview
Rood en groot
Bij Foppen is nog meer aan de hand. Dat bedrijf is als enige ingedeeld ingedeeld in de categorie rood, hetgeen betekent dat er wekelijkse inspecties plaatsvinden en bij overtredingen boetes worden opgelegd. Als het bedrijf opnieuw over de schreef gaat, wordt het gesloten, dreigt Schippers.
Zalm van Foppen was in 2012 de bron van een grote salmonellabesmetting. Meer dan 23.000 consumenten raakten ziek en zeker 4 mensen overleden. Afgelopen augustus bleek dat Foppen al vaker door de inspectie was beboet.
Rood voor Foppen is opvallend, omdat het bedrijf tot de grootste visverwerkers van ons land behoort. Na de 4 doden en vele zieken werd het relatief mild behandeld.
Schippers kondigt in de brief extra inspecties aan voor de hele sector. Die worden mogelijk gemaakt door uitbreiding van de capaciteit van de NVWA: naast de bestaande 7 inspecteurs zijn er vorig jaar nog 2 aangesteld. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.
Fotocredits: 'Fish auction', Carlos Magariños
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
AH blijft ook nu nog vierkant achter Foppen staan.
"Klanten hoeven niet ongerust te zijn. Alles wat wij verkopen is veilig".
???????????? (Kip is zo onveilig dat mevrouw Hertzberger hier zelfs voor chloreren pleit)
AH wenst evenwel toch maar niet bekend te maken welke producten van Foppen komen.
Dát is nog eens transparantie!
AH ontkent visworst verkocht te hebben, terwijl er wél AH-recepten met visworst zijn?
Van een hofleverancier zou ik anders verwachten. Ook niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen.
Schippers is al evenmin serieus te nemen:
"Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde op 2 oktober aan dat Foppen zich
geen misstap meer kan permitteren".
Met de kerst moest AH nog zalm uit de schappen halen met een foute houdbaarheidsdatum.
Blijkbaar gelden voor Foppen - met nota bene ook nog eens minstens 4 Salmonellazalmdoden - op onverklaarbare wijze andere regels dan voor bijvoorbeeld Selten.
In de VS worden Salmonellapindaboeren voor dit soort eigenlijk verwijtbare dood door schuld gewoon achter de tralies gezet.
Eerder was van Zoeren nog zeer duidelijk over de eindverantwoordelijkheid van supers.
Welk effect moet er ook niet van uit gaan dat de NVWA zegt nog minstens 9 maanden met Foppen te willen blijven aanmodderen?
Foppen blijkt nu weer, na een eerdere waarschuwing, toch nog jarenlang het mogelijk kankerverwekkende natriumnitriet te zijn blijven gebruiken. In 2010 daarvoor al gewaarschuwd door de NVWA, meldt Foppen nu doodleuk: "Ich habe es nicht gewusst".
Lust u nog visworst (wist niet eens dat zoiets bestond)?
In 2010 werd eveneens geconstateerd dat Foppen's eigen controle op Listeria niet deugde. In november 2014 wederom. Als er wél een Listeria-besmetting wordt geconstateerd, wordt die
onder de pet gehouden, en geen recall gedaan.
Kan iemand uitleggen waarom de NVWA en Schippers Foppen, ondanks die "code rood", "niets meer permitteren" in november, met dit door de NVWA stilgehouden, en via de WOB bekend geworden jarenlang gecontinueerde onverantwoordelijke wangedrag, toch nog steeds de hand boven het hoofd blijven houden? Wanneer is het eindelijk écht genoeg met Foppen?
Waarom werd Selten wél aangepakt, en Foppen - nota bene ook nog eens verantwoordelijk voor
4 Salmonellazalmdoden en 23.000 zieken - niet?
Foppen ging opnieuw in de fout, maar wordt niet gesloten.
Nee, het mag van de NVWA zelfs nog minstens 9 maanden aan blijven kl***en.
Ik ben ook bijzonder benieuwd naar de reactie van AH, voor wie Foppen hofleverancier schijnt te zijn.
Nog steeds "het grootste vertrouwen"?
Van Vollenhoven wast Joustra de oren over Foppen. Dat doet hij niet zomaar.
Foppen hield zelfs een Listeria-besmetting onder de pet.
VMT citeert Foppen: "Overheid schuldig aan onrust Foppen zalm". Is dat zo?
In hetzelfde jaar 2012 dat bij ons tenminste 4 doden vielen door Salmonellazalm, en duizenden ziek werden, kreeg Foppen's vestiging in Preveza, waar die zalm bewerkt werd, een boete van 50.000 euro van de EFET, de Griekse NVWA, wegens het blijven doorproduceren, ondanks een verbod. Niets daarover in Joustra's rapport.
Hoe is het mogelijk dat een woordvoerder van AH dan nog durft te beweren dat de voedselveiligheid nooit in gevaar geweest zou zijn?
"Ondanks de rode kaart die Foppen kreeg van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) , houdt supermarktketen Albert Heijn het volste vertrouwen in zijn belangrijke visleverancier, zegt een woordvoerder tegen vmt.nl.
“Code rood zegt niet dat het voedsel niet veilig is." Het is maar hoe je het bekijkt...
Rond de Kerst moest AH nog een waarschuwing doen uitgaan, in oktober haalde AH nog zalm uit de schappen. November vorig jaar vroegen Kamerleden Schippers en Dijksma nog waarom Foppen tóen al niet gesloten werd.
En dan nu weer een "rode kaart", maar nog steeds Foppen-zalm.
Wat kopen we daarvoor? Wie het nog snapt mag het zeggen.
Hoe lang blijven supers als AH nog Russisch roulette spelen met de gezondheid van hun klanten? Welke zalm in het AH-assortiment is NIET van Foppen, of van visverwerkers met een oranje kaart? Ik loop namelijk liever geen risico.
Ik laat mij niet vaak Foppen, en koop meestal diepvries zeevis. Op zee direct ingevroren mag ik aannemen.
Onbegrijpelijk dat de visbranche blijkbaar niet in staat is om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Nu denk ik dat ik de vis uit Azië beter kan mijden maar blijkbaar ben ik met Hollandse vis niet veel beter af. Zeer teleurstellend en dit zal de visconsumptie niet doen toenemen. Heel jammer want het is zo lekker!