Vis is essentieel voor de gezondheid van mensen, onder meer door voedingsstoffen als omega-3, calcium en ijzer. Wereldwijd zijn 1 miljard arme mensen volledig afhankelijk van vis voor het binnenkrijgen van voldoende eiwit. De opwarming van de aarde en overbevissing beïnvloeden de grootte en verspreiding van vissoorten sterk.

Een team onderzoekers combineerde data van de voedingsstoffen (calcium, ijzer, zink, selenium en vitamine A) in verschillende soorten met een kwetsbaarheidsindex, die de gevoeligheid van soorten voor klimaatverandering en overbevissing aangeeft. Met dat model bekeken ze 800 vissoorten uit 157 landen.

In meer dan 40% van de onderzochte landen blijken de visserijen zeer kwetsbaar voor de opwarming van de aarde, met name in de tropen.

Vaak blijkt het soort vis waar deze landen op vissen de reden van hun kwetsbaarheid: juist de tropische vissoorten zijn nutriëntrijker dan de koudwatervissen. Uit het onderzoek blijkt dat de gewilde vissoorten vervangen kunnen worden door alternatieve vissoorten die minder gevoelig zijn voor veranderingen in het klimaat en overbevissing, maar met een gelijke voedingswaarden.

Een probleem voor de eiwitvoorziening van arme lokale bevolkingen is dat grote industriële vissersvloten hun nutriëntrijke vis wegkapen. Het gat tussen wie de vis vangt en wie de vis echt nodig heeft voor zijn gezonde bestaan, blijkt groot. Omdat we inmiddels weten in welk water welke vissen zwemmen en hoe dat zou kunnen veranderen door het klimaat, kunnen lokale visserijen gerichter gaan vissen, aldus de onderzoekers. Dat moet leiden tot een eerlijker verdeling van de vangst.
Dit artikel afdrukken