Lees het artikel in de Boston Globe van afgelopen zondag! Visteelt gets fishy in de Verenigde Staten.
Vis wordt steeds belangrijker voor onze voeding, omdat het een beter voedingsmiddel is dan vlees. De gezondheidstrend en de promotie van omega-3 vetzuren helpen flink mee aan de bouw van het positieve imago van vis. Voor de Amerikanen is het vervelend dat ze maar heel weinig vis zelf 'produceren'. Daar moet wat aan gebeuren: "Fish are such a nutritious source of protein that an expansion of aquaculture should be a motherhood issue." Vandaar dat Handelsminister Carlos Gutierrez pleit voor uitbreiding van de visteelt voor de Amerikaanse kust.
De cijfers spreken boekdelen. De wereldwijde vishandel heeft een omvang van $70 miljard, waarvan maar $1 miljard afkomstig uit de VS. Amerika importeert 80 procent van zijn vis, waarvan 40% van niet-Amerikaanse viskwekers komt. De VS raken dus nogal wat geld kwijt aan het buitenland.
Verstandige handelspolitiek dus om daar verandering in te brengen. Er zit alleen een downside aan. Het handelsprobleem wordt wel opgelost, maar niet het vistekort dat in de wereld dreigt te ontstaan. De teelt concentreert zich op gewilde vissoorten als zalm en tonijn, roofdieren die leven van kleinere vis. Die komt uit het wild, zoals sardine, ansjovis, haring and makreel. Gemiddeld vergt 1 kilo kweekroofvis 5 kilo wilde vis. Zoals een Amerikaan zou zeggen: we eten dus de lunch van de wilde roofvis voor z'n neus weg. Met alle gevolgen van dien.
Los van de groene zorgen omtrent ongewenste soortvervuiling tussen ontsnapte kweek- en wilde vis en zeevervuiling die optreedt door intensieve visteelt, is de zorg dus veel groter. Ook viskweek haalt de zeeën in hoog tempo leeg in plaats die te sparen.
Daarom doet de Boston Globe een oproep aan Amerika: wees duurzaam, eet vegetarische kweekvis en wees zuinig met roofvis.
Welke? Denk eens aan Tilipia of karper (maar die laatste dan wel met minder graten - toch een case voor gentech?)
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jeetje Monique, is de rolverdeling niet omgekeerd dan?
vrijdag 23 maart heb ik een sollicitatiegesprek bij het Nederlands Vis Bureau, Treubstraat in Rijswijk (ZH). Heeft iemand nog goede ideeen voor vragen etc.
Bvd.
Monique
In zeeland gaan ze de kwekerij van zeepieren grootschalig opzetten. Deze "zeeeiwitten" zijn het iedeale voedsel voor kweekvis zonder dat de zeeen leeggevist hoeven te worden.
Arme arme omega-drie...
Denemarken had tot niet zolang geleden elektriciteitscentrales op visolie, maar die is nu te duur geworden door de hoge vraag in de viskweek.
Kweekvissen die het zonder (veel) vlees kunnen doen zijn tilapia, clarias (die Afr. meerval),graskarper, harder.
Maar wie wil die eten? katvis is een "acquired taste", karper ook. Blijft tilapia en harder, vooral rond die laatste gebeurt er nauwelijk wat.
Die Amerikanen toch. Geven ook subsidie voor de ontwikkeling van biobrandstof uit.......visolie!
Een vis met een redelijke voerconversie is Afrikaanse meerval. Ook een rover, maar kan ook groeien op voet met veel plantaardige componenten.