Dat zegt Wakker Dier vandaag in een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

De dierwelzijnsvechters van Wakker Dier blijken een beetje boos op de staatssecretaris. Die zou wetgeving ophouden. Zelf zeggen ze het zo: Het lukte de staatssecretaris deze zomer nog om regels hierover buiten de wet te houden, door te verwijzen naar Europees onderzoek naar wetgeving dat afgelopen december zou worden gepubliceerd. Maar de EU kwam haar belofte niet na en het beloofde rapport laat nog minstens een jaar op zich wachten. Wakker Dier vindt het onverantwoord om hierop te wachten terwijl ieder jaar miljarden dieren onverdoofd worden geslacht. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat vissen zoals haring, schol en kabeljauw gruwelijk lijden. De dieren worden levend verwerkt (opengesneden, organen verwijderd), stikken of sterven langzaam door onderkoeling na levend invriezen. De doodstrijd kan uren duren. De afgelopen jaren zijn er goede methoden ontwikkeld om vissen te verdoven voor de slacht. De staatssecretaris heeft dus geen reden meer om dit dierenleed nog langer toe te staan.

Overheid zou oproep wetenschappers negeren
De manier van handelen van Dijksma zou in een langere traditie staan, volgens Wakker Dier: Al in 1996 zei de Raad van Dieraangelegenheden: “Het onderzoek naar diervriendelijker bedwelmings- en dodingsmethoden in de zeevisserij dient zo snel mogelijk met kracht te worden aangevat.” Toch besloot de overheid pas 11 jaar later iets met dit advies te doen. In 2007 stelde ze dat vóór 2012 alle paling en meerval in Nederland op een diervriendelijkere wijze moest worden gedood. Inmiddels is dit in de wet opgenomen, maar alleen voor paling, die wordt sinds 1 januari van dit jaar verplicht verdoofd. De overheid erkende dus in 2007 al dat vissen bescherming tegen pijn verdienen. Maar sindsdien is het stil. Hoewel er werkbare bedwelmingsmethoden te koop zijn voor bijna alle vissen die Nederland kweekt en vangt, blijft de overheid zich beroepen op meer onderzoek. Onderzoek is natuurlijk prima, maar dat is nog geen reden om ieder jaar meer dan vier miljard vissen onnodig te laten lijden.

'Verbod (nog) geen goed idee'
In de Volkskrant laat een visserijbedrijf uit Urk dat experimenteert met verdoofde slacht aan boord zich uit over het verzoek van Wakker Dier.

Algemeen directeur Lauwe de Boer van de EkoFish Group zegt nog vele praktische bezwaren te zien en geeft daarmee aan de overheid wel te begrijpen. Invoering van een algemeen verbod op onverdoofd slachten vindt hij geen haalbaar idee. De Boer: "Moeten we dan voor elk type vis een aparte machine aan boord hebben? En waar moet het geld vandaan komen voor al die investeringen? Stel, je haalt een school vis boven water. Dan praat je al snel over een miljoen vissen tegelijk. Moeten die dan een voor een door een verdovingsmachine? Tja... voor de eerste paar vissen heeft dat misschien nut, maar heeft het nog zin om een al gestorven visje te verdoven omdat het wettelijk verplicht is? Ik zeg niet dat het onmogelijk is, en ook niet dat het per se een slecht plan is, maar we moeten er wel eerst heel goed over praten."

In de praktijk komt het erop neer dat het plan van Wakker Dier vis fors duurder laat worden. Als de maatregelen alleen voor de Nederlandse visserij zou worden ingevoerd, prijst die zichzelf uit de markt. In essentie stelt Wakker Dier de overheid dan ook voor een onmogelijke keuze: de Nederlandse visserij nu staken en geen vis meer importeren of alleen staken en wel vis importeren. Indien voor de laatste optie zou worden gekozen, verplaatst Wakker Dier het probleem slechts. Naar verwachting moet het plan dan ook niet serieus worden genomen, maar als het begin van een discussie over minimaal Europese normen voor de vangst en verwerking van vis.

Het publiek lijkt alvast positief te staan tegenover het plan van Wakker Dier. In de poll van de Volkskrant had rond het middaguur 65% van de lezers voor de inhoud van de brandbrief gestemd:

brandbrf visslacht WD


Fotocredits: Vis op de afslag in Stellendam, OXLAEY.com
Dit artikel afdrukken