imageDuurzame vis? Sommige wel, andere niet. Voor mosselen en tilapia hoef je de zeeën niet leeg te vissen om je kweekvissen te voeren. Voor zalmen ligt dat anders: die eten van vis gemaakt voer.
Duurzame zalm - is dat misschien kweekzalm gevoerd met tilapia en mosselen die werden gevoerd met algen die groot werden door CO2 te eten?

De viskweek in Nederland kan een goede toekomst tegemoet zien. Dat zegt Wim van Eijk, beleidsmedewerker aqua­cultuur bij het Productschap Vis. Kwekers kunnen een product van uitstekende kwaliteit leveren, waardoor ook grote afnemers zoals supermarkten geïnteresseerd raken. Op dit moment zijn er in Nederland zo'n 80 professionele viskwekers actief, waaronder een tomatenteler die de viskweek combineert met de teelt van tomaten, voormalige akkerbouwers en veehouders die een nieuwe start hebben gemaakt en Zeeuwse zeegroentetelers die een combinatieteelt hebben van zeegroente en vis. In totaal wordt er in Nederland op dit moment ongeveer 10.000 ton kweekvis per jaar geproduceerd.

De visteelt is tegenwoordig een zeer schone teelt, aldus Van Eijk. "Het water wordt voor nagenoeg 100% gerecirculeerd, de meststoffen worden er uitgehaald en zo veel mogelijk hergebruikt. Ook het gebruik van diergenees­middelen is nagenoeg nul. Het energieverbruik is inmiddels ook zeer beperkt."

Een groot voordeel van kweekvis ten op­zichte van vis uit het wild is dat het product vrijwel residuvrij is - in kweekpaling zit bijvoorbeeld nog geen 0,5 picogram dioxinen, tegenover een veelvoud daarvan in wilde paling. Ook is de kweek­vis ziektevrij, vormt het geen be­lasting voor het ecosysteem en zijn de uitbreidingsmogelijkhe­den nagenoeg onbeperkt. Daarbij is de traceerbaarheid volledig ge­garandeerd. Kweekvis is tevens goed voor de CO2-mijlen.


bron: Agrarisch Dagblad met dank aan agriholland
Dit artikel afdrukken