Op een mooie zomeravond belandden we op het terras van de nieuwe 'bar à vins' in ons Franse buurdorp. In plaats van een menukaart, hingen er grote leien met daarop de te verkrijgen tapas en gerechten. De tapas bleken voornamelijk te bestaan uit vissige dingen. We gingen voor inktvisjes met hun inkt en octopus. Het was even slikken. We kregen een opengemaakt blikje, geserveerd op een bordje. Brood erbij, klaar. Nou ja klaar, het was wel even ongemeen lekker smullen.

octopus


De gastheer en uitbater van de Cave Saint-Martin in Roquebrun is een Nederlander die weet waar hij lekker eten en drinken vandaan moet halen. Hij presenteert in zijn wijnbar een op lekkerte geselecteerd scala aan delicatessen, van Spaanse Belota-ham tot Hollandse Olde Remekerkaas. Tijdens zijn zoektocht heeft hij in Lissabon een fantastische conservenfabriek ontdekt: de Conserveira de Lisboa. Zij maken sinds 1930 onder verschillende merknamen (Minor, Tricana en Prata do Mar) de heerlijkste visjes in blik, tot wel 124 variaties. En die verkopen ze in hun winkel in Lissabon, in nog een handjevol andere winkels in Portugal en in vier winkels elders in Europa. En... in 'ons' Languedociaanse Roquebrun! Maar dat staat (nog) niet op hun site.

Gisteren aten we de petingas em escabeche, kleine in olie ingelegde sardientjes. Werkelijk verrukkelijk. Verfijnd, zacht en toch stevig. Het graatje zo gaar als boter. Na een eerste blikje konden we er nog wel twee op. Zalig bij getoast brood. Neem dus een broodrooster en een blikje en klaar is Kees.

Op de fraaie site van de Conserveira de Lisboa een aantal links naar elders verschenen artikelen, zoals in de vermaarde Monocle. Het bedrijf blijkt een waar culinair topsecret te zijn. Misschien kun je ook wel via de site bestellen, al is er geen webshop. Dat doe je gewoon via een mailtje.
Vanuit Frankrijk hoeft dat dus niet, daar kunnen we in ons eigen achtertuintje terecht. Vanuit Nederland gaan ik het binnenkort eens proberen. U hoort nog.
Dit artikel afdrukken