Ik heb scholletjes van de markt meegebracht voor ons en wijting voor de poezen. De wijting is gekookt en staat af te koelen. De dames Poes moeten nog wat geduld hebben. Eerst maar even onze eigen visjes bakken. Twee pannen op het vuur, nog wat scholletjes even in een bordje bloem op het aanrecht voor een volgende bakronde.
Wij smikkelen aan tafel van de eerste kraakverse visjes. Komt een wildrondzwiepende witgepoederde Abessijn de kamer binnen rollen. Knokkend met een schol. Die moet nodig even een kopje kleiner gemaakt worden. De zwaargehavende schol hebben we daarna ook maar voor haar gekookt. De bloempoes een beetje afgepoetst. O ja, de schol vonden de dames Poes een stuk lekkerder dan de wijting.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Ailko: ucelli in Italië, lijsters en merels in Frankrijk, we aten ze vroeger hier ook hoor, evenals vinken, ortolanen een delicatesse. Inderdaad, zonder het snaveltje. Heb nog wel een paar recepten voor je uit de kookboeken vóór Aaltje (versie 1891), waarin verzocht wordt de 'rode lijst' vooral niet op te dissen.
Ook niet als die botjes extra knapperig zijn?
Wij werden in Frankrijk getracteerd op een lijster(sic!) door onze buren toen we weer vertrokken naar Nederland. Als goede gast eet je dan dit kleinnood, welke overigens zeer smaakvol was. Onze buurman -Claude- vertelde ons dat zijn vader hem had geleerd dat je alles opeet van dit beetsje behalve de bek niet. Dit heb ik toen ook braaf gedaan en er moet gezegd dat dit uiterst bevredigend was. Dus zal het van het land afhangen hoe je het eet..
@mirjam, absoluut, onze kater Boris eet zijn muizen zonder gal en darm, en de vogeltjes zonder kop en veren, maar verder schrokt hij alles naar binnen en kotst gelijk uilenballen het onverteerbare er weer uit. Vis lust deze Brabantse boerenzoon dus niet.
Dat kan heel goed. Kipkarkassen staan hier ook op het menu van de hond. Rauwe zalm gaat er ook niet in, en b.v. konijn of haas ook niet. Waarom niet? geen flauw idee. Even kort aanbakken in olijfolie en het wordt verslonden. Hij is dus wel kieskeurig maar wat 'ie rauw lust krijgt 'ie ook rauw. En nooit gekookte botten geven; dat geldt vast ook voor katten. Het gaat me er niet om dat de kat zelf z'n kostje bij elkaar moet scharrelen omdat 'ie anders zo zielig is hoor. Integendeel, welk beest geeft er nu niet de voorkeur aan om gevoed te worden zonder er zelf al te veel moeite voor te doen; niets dierlijks is ons vreemd ;-). Maar net als voor mensen geldt ook voor dieren dat 'echt eten eten' veel beter is. Dus geen doodgekookte brokken met allerlei toevoegingen (de diepvriespizza en frikandel) maar gewoon zoveel mogelijk vers en rauw (waarbij enige kennis van zaken om een redelijk uitgebalanseerde voeding te krijgen wel nodig is (genoeg bot voor de calcium en zo, niet alleen vlees) maar als dat voor jezelf en/of je partner/gezin lukt waarom dan niet voor je hond of kat?). Alleen de componenten zijn een beetje anders; wij eten meestal de botjes er niet bij op ;-)
handtam ;-), had meer de indruk dat ze óns gedomesticeerd hadden.