Fresher Than Fresh noemt de volgende reeks maatregelen:
Er wordt gestart met gezonde verse vis die wordt gereinigd in geözoniseerd water om bacteriën op de buitenzijde te verwijderen. Ook voor reinigen
Strenge HACCP normen worden gevolgd
Er wordt verpakt in verpakkingsmateriaal met barriërewerking waarin
een gasmengsel wordt gespoten dat bederf tegengaat.
Een Fresh-Check tijd-temperatuur indicator monitort de opslagcondities van elke verpakking en geeft een visuele indicatie of de verpakking is blootgesteld aan te hoge temperaturen tijdens de tien dagen gekoelde opslag.
Er zit een individueel label met track-and-trace nummer aan elke verpakking waarmee de inhoud terug te leiden is naar de oorsprong.
bron: Packaging World Magazine met dank aan foodholland
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Der Fish fängt vom Kopf ab zu stinken'
vanmorgen:
08.00 bij hamelinck, singel in biervliet 'tappen' gekocht, dat zijn zeepieren zonder darmen die (geheim recept) gemarineerd worden en als vlees opzwellen in zeewater; ge kunt de overschot invriezen
09.00-11.30 gevist (mijn echtgenoot) aan de zwarte polder tussen cadzand en nieuwvliet. de zee was zeer kalm; las daar een boek.
10.00 of zo ongeveer: een mooie grote gul (is te jonge, absoluut niet duurzame kabeljauw; zit sinds 2 weken weer onder de kust) en twee te kleine zeebaarzen die teruggegooid weren omdat ze aan de lip zaten. als ze toch dood gaan zijn ze voor de meeuwen
13.30 de gul in een ovenvaste schaal; azijn en goede boter, paneermeel er over, en da's alles; geserveerd met frietjes en salade met tomates pelées plus een pinot blanc d'alsace fruits de mer.
voor de wetenschappers hier:
1. de gul werd niet gereinigd in geözoniseerd water om bacteriën op de buitenzijde te verwijderen, maar na gekuist te zijn aan het strand, gespoeld met zeewater
2. na het levend verwijderen van de ingewanden (voor de meeuwen) gaf de gul nog zeker 2-3 minuten tekens van leven. soit
ailko. natuurlijk is het evident, dat men op een haalbare wijze vis 'vers' houdt qua geur en structuur, en bacteriologisch gehalte. ik begrijp dat ook wel. maar ik peins dat qua eten we 19e eeuwe toestanden krijgen of al hebben; the haves and the have-nots. voedseldistributie aan de vrije markt overlaten ? het moet wel volgens de liberale marktfilosofie, maar regulering door de politiek wordt misschien toch nijpender.
wat ge boven omschrijft is niet hoe he vis vers houdt, maar hoe ge voorkomt dat hij begint te stinken...