Honden en katten moeten hun vezels halen uit vlees. Goeie fabrikanten zorgen ervoor dat ze er genoeg van in de blikken en brokken stoppen. Maar wij zijn omnivoren. Wij kunnen ze uit groenten, granen en fruit halen. Als we juist nu een beetje minder, maar beter vlees willen eten, dan is dit inderdaad niet zo verstandig. Een uitvinding uit de tijd dat de bomen nog tot in de hemel groeiden.
En als het nou gaat om producten met maar een procent of 40-60% vlees? Dat kan ook. Ik proefde dit weekend surimi, gemaakt door het Franse Fleury Michon. Niet met krab-, maar met Langouste-smaak en -vorm. Helaas smaakt het nauwelijks anders dan de krab-versie. Dat moet beter kunnen met wat extra aromastoffen. En dan ... Ik sla aan het fantaseren.
Er zit maar 44% vis in. De rest zou zomaar opgevuld kunnen worden met een variant op blue Band Brood. Niet dat het het geval is, maar het zou dus vezelrijker en duurzamer kunnen worden gemaakt.
Vanuit een basispulp kunnen zo met aroma's en bijmengingen van gezonde en voor ons noodzakelijke
Het worden heel andere voedingsproducten dan wat we tot nu toe kennen: fabrieken gaan de natuur heruitvinden en stoppen met het maken van alleen maar uitgeklede meuk. Je kunt het al snackend eten, overal waar je maar wilt. Een droom van gezond gemak.
Krijg je een 'unheimisch' gevoel bij zo'n toekomst? Waarom?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geweldig hoor, stop vooral overal gluten in, dan kun je alvast 1 op de 125 aardbewoners als consument afschrijven van je product. Stop er nog wat lactose bij en dat aandeel groeit. Kunnen er geen grote mensen Lego-dozen op de markt worden gebracht voor al die brave knutselaars? Kunnen ze verder van ons voedsel afblijven en toch lekker bezig zijn.
Dennis, in Wageningen was toch juist uitgevonden dat dergelijke 'nabouw-vezels' geen effect hebben op de darmflora?
Nick, geen zorgen. Ik was en blijf voor een andere heruitvinding van vers in de 21e eeuw. Wat ik hierboven beschrijf is een mogelijke, misschien vanuit de fabrikant geredeneerd wel heel aantrekkelijke ontwikkeling. Prachtig dat je meteen die vergelijkingen maakt!
Het erge is nog dat het niet eens om vezels gaat vergelijkbaar met zemelen of volkoren. Het gaat hier om een Oligofructose. Dit is een kleiner geknipte innuline, wat gewonnen wordt uit de chichorei wortel. Het wordt op de markt gebracht door Orafti, maar de werking van deze (vul)stof op je darmflora is nooit glashard bewezen. Kortom, het is weer een mooi marketing verhaal, waar we graag met zijn allen in geloven.
Hmmm, kabeljauw met zemelen! Of wat dacht u van een lekkere volkoren kip? En kunnen ze dan meteen ook extra eiwit aan de andijvie toevoegen?
Zoiets heeft altijd al bestaan, die "eenheidsworst" die je hier voorstelt.
Er zijn nog veel primitieve volkeren die zo eten, denk maar aan mendiants, pemikan.... Het is en blijft overlevingsvoedsel.
Ben je nu voorstander van "brave new food" geworden?