Wereldwijd zoeken viskwekers naar alternatieve voerbronnen om hun 'duurzame' vis geen wilde vis te hoeven voeren. Daar schiet het zeeleven immers niets mee op.

In de staat New York claimen Five &20 en TimberFish een baanbrekende oplossing. Ze hebben een procedé ontwikkeld om voer dat bij ons naar de varkens gaat, om te werken tot vissenvoer.

Bierbostel (de graanresten die overblijven na het maken van bier) is bij ons een belangrijk onderdeel van varkensvoer. De New Yorkse viskwekers zetten micro-organismen aan het werk om het samen met het afvalwater van een gecombineerde brouwerij en destilleerderij te composteren. De compost voedt beestjes, zoals wormen en slakken, die op hun beurt als vissenvoer dienen. De micro-organismen zuiveren bovendien het water van de vissen. De eerste 'oogst' zal vermoedelijk al een paar duizend kilo vis opleveren.

Op termijn zou het systeem jaarlijks 1 à anderhalf miljoen kilo vis moeten kunnen opleveren. Er komt geen afval bij kijken en de uitstoot van CO2 staat op nul, schrijft ModernFarmer.

De kweek is nu nog beperkt tot zeebaars, meerval en forel maar omvat straks ook zalm en riddervis. "We willen aantonen dat ons model beter is dan afzonderlijke manieren om afval te verwerken en vis te produceren", zegt Jere Northrop van TimberFish. Verandering ontstaat volgens Northrop niet door duurzame idealen of regelgeving, maar door uitzicht op winst. Kennelijk zit er geld in vis van varkensvoer.
Dit artikel afdrukken