Honderdveertig Franse boten uit Bretonse en Normandische havens mogen niet meer vissen rondom de Kanaaleilanden. Toen bovendien Britse vissers hun visvangst wel op de Franse visafslagen wilden komen verkopen, was de maat vol en blokkeerden Franse vissers de toegang. Et voilà: de eerste 'brexit-oorlog' is losgebarsten, meldt de Telegraaf.
"In principe moeten de Britten hun wateren nog openhouden, maar de Kanaaleilanden horen niet bij de Europese Unie," zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma op BNR. En met het ingaan van de brexit is ook de in 2017 door de Britten opgezegde Conventie van Londen (uit 1964), waarin afspraken waren gemaakt over vissen in elkaars kustwateren, vervallen. Met het visverbod lopen de Kanaaleilanden alvast vooruit op één van de eerste (en lastigste) dossiers waar de EU en Groot-Brittannië zich over gaan buigen: de toegang tot de Britse visgronden.

De EU wil vóór 1 juli een akkoord hebben over de toekomstige visquota, zodat de Europese vissers weten waar ze aan toe zijn. Maar het visdossier is een 'pittig voorgerecht' voor de komende handelsovereenkomstonderhandelingen, schrijft het Financieele Dagblad. Zowel aan Britse kant als aan de EU-kant ligt het onderwerp gevoelig. Voor de Britten weegt de brexitbelofte van geen buitenlandse concurrentie in de Britse wateren zwaar. Maar de Britten exporteren 70% van de door hen gevangen vis naar de EU en zullen dat ook willen blijven doen. Ruzie maken met de buren is dan nogal onhandig. Voor de EU is het van belang toegang te houden tot de rijke Britse visgronden (in de zone van 470 kilometer rond de eilandengroep). Niet alleen vanwege de economische belangen van de visserij, maar ook voor de gezondheid en het voortbestaan van de visbestanden in de Noordzee.
De EU staat voor het dilemma de eenheid te bewaren. Denemarken, Nederland, België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Duitsland en Ierland hebben visbelangen in Engelse wateren. Voor de overige 19 lidstaten is Britse vis geen issue. Zij moeten er niet aan denken dat een vrijhandelsdeal op de visserijkwestie strandt. Het bewaren van de eenheid op het Noordzeevisserij-dossier zal dan ook een eerste meesterproef in de vrijhandelsonderhandelingen blijken.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog