Terwijl de WHO het nog te vroeg vindt om van een Corona-pandemie te spreken, sprak de Belgische viroloog Marc van Ranst (KU Leuven) zonder schroom van een ‘kantelpunt’. Van Ranst: “Het is een overdraagbare aandoening, van mens op mens, op verschillende continenten en er gaan mensen aan dood. Dan het je het over een pandemie. Dat woord gebruik ik niet om mensen schrik aan te jagen, maar om te zorgen dat je de juiste focus hebt op iets dat ook in onze landen zal voorkomen.”

Van Ranst hoopt dat we het in Nederland en België tot de paasvakantie zullen kunnen uitzingen zonder besmettingsgevallen. “Dan is er geen sprake meer van gewone griep en is er geen verwarring meer met eventuele corona-besmettingen.” Wat hem wel zorgen baart, is dat de gevallen in Italië getuigen van een ‘derde-generatie-besmetting’, waarbij geen directe link meer te leggen is met China.

Geen paniek
Volgens Marion Koopmans (Erasmus MC) is er nog zeker geen sprake van een pandemie. Over het kantelpunt zegt ze: “Dat kantelpunt werkt twee kanten uit: het gaat de goede kant uit in China, en op veel plekken waar het virus via reizigers terecht is gekomen, is de verspreiding gestopt. Maar er zijn ook een paar nieuwe haarden die moeilijk te bestrijden zijn. Dat wordt wel gedaan. De andere kant van dat kantelpunt is dat mensen zich beginnen af te vragen ‘wat als dit niet lukt’.”

Als het niet lukt om het coronavirus buiten Nederland te houden “bereidt Nederland zich voor op een ernstige ‘griepgolf’”, aldus Koopmans. “Dan wordt gekeken hoe daar mee om te gaan. Maar dat is nu echt niet aan de orde.”

Drentse scholengroep
Wat vinden beide virologen van de maatregel van de Drentse scholengroep Pricoh, die ouders oproept met hun kind langs de huisarts te gaan als ze in Italië op wintersport zijn geweest? Is er een rechtvaardiging voor de angst die zo'n preventieve maatregel op kan roepen?

“In België zouden we dat niet snel doen”, zegt van Ranst. “In Nederland is het volkomen onnodig. Ik begrijp niet goed waarom ze het doen.” Ook Koopmans vindt dat deze maatregel wat te ver gaat: “Ik denk dat we het hoofd koel moeten houden. Het virus is inderdaad in Italië en je merkt dat dat toch meer reacties oproept. De patiënten zijn in een aantal plaatsen gevonden, dus alleen als je in een van die plaatsen bent geweest en ziek wordt is het advies om de huisarts te bellen.”

“En dan nog”, vervolgt Koopmans, “is de kans dat dat deze infectie is (Covid-19), veel kleiner dan dat je een van de bekende winterverkoudheidsvirussen of griep hebt.”
Dit artikel afdrukken