In twee artikelen vertelt het FD vanmorgen over de gewijzigde koers van Vion. Onder de recent vertrokken CEO Michiel Herkemij zette het bedrijf in op verkoop van het Duitse bedrijf.

Vanmorgen werd uit de krant duidelijk dat Vion niet meer inzet op verkoop en marktgerichte heroriëntatie, maar dat het bedrijf onder leiding van interim-voorzitter Tom Heidman gaat voor het verbeteren van de bestaande operatie.

Goedkopere varkens, meer kasstroom en een onverkoopbaar Duits bedrijf
Volgens de krant verdient Vion op dit moment weer genoeg geld om Vion zelf te saneren. Onder Herkemij was reeds ingezet op verbetering van de bedrijfsprocessen. Dat lijkt zich dus uit te betalen. Daarnaast zorgt de slechte varkensprijs voor lagere inkoopkosten.

Het bedrijf moest eerder bedrijfsonderdelen afstoten om een faillissement af te wenden en schuldeisers van zijn nek te houden. Daardoor kromp de omzet met bijna de helft tot € 5,5 mrd. Volgens insiders zijn de kasstroom en het bedrijfsresultaat over het afgelopen jaar sterk verbeterd. Ze zouden zelfs ruim boven de begroting zijn uitgevallen door kostenbesparingen en lagere uitbetalingen per kilo karkas aan de boeren van wie Vion inkoopt.

Het bruto bedrijfsresultaat over 2014 zou uitkomen op € 55 mln. Het bedrijf maakt nog steeds een operationeel verlies op zijn slachterij- en vleesverwerkende activiteiten, maar zou dat van € 139 mln in 2013 hebben terug weten te brengen tot de helft van dat bedrag.

Dat zorgt ervoor dat het bedrijf het zelf weer wat langer uit kan zingen en geen nieuw kapitaal nodig heeft om te kunnen functioneren. Insiders uit de vleeswereld vertelden de redactie van Foodlog dat de Duitse activiteiten van Vion onverkoopbaar zijn. Ze zijn niet gestructureerd, verouderd en zouden zelfs op de rand van voedselveiligheidsvoorschriften functioneren. Daarbij komt dat eventuele overnemende partijen zelf de capaciteit en moderne faciliteiten hebben om de productie die Vions Duitse bedrijven nu maken op te vangen, als die zouden verdwijnen.

Doorgaan met adem halen
Een en ander betekent dat de Raad van Commissarissen de gok waagt: geen strategische heroriëntatie op nieuwe markten en geen verkoop - zoals Herkemij wilde - aan durfinvesteerders of een Chinese partij om meer te kunnen dan alleen doorgaan met adem halen. Die strategie is niet onlogisch. Banken zijn niet bereid geld te verstrekken voor dergelijke gewaagde plannen binnen een onderneming die intern te weinig georganiseerd is om een nieuwe activiteiten te kunnen ontplooien.
Daarom kan het bedrijf alleen maar afwachten. De vleesprijzen en gecreëerde lucht in de verbeterde processen bieden daar net voldoende ruimte voor.

Vion stelt in een reactie op de inside informatie aan het FD dat de focus van interim-directeur Heidman gericht is op het verbeteren van de bestaande activiteiten. Huisfinancier Rabobank onthoudt zich van commentaar. De bank heeft weinig krediet uitstaan bij de varkensslachter, maar is wel de grootste financier van de Nederlandse varkenshouderij, die belang heeft bij een eigen slachterij. Mocht de 'doorgaan met ademhalen'-strategie falen, dan zullen de Nederlandse slachterijen van Vion vermoedelijk verkocht kunnen worden aan een Duitse partij. Er zijn geen logische Nederlandse gegadigden. Het Duitse bedrijf zal worden ontmanteld, zo verwachten insiders.

Straathof treedt af als CFO
Vanmorgen maakte Vion bekend dat CFO Jacques Straathof terugtreedt. Hij zal worden opgevolgd door Joost Sliepenbeek (51), die per 1 mei wordt benoemd tot CFO van Vion Food. Straathof zal zich gaan toeleggen 'op een aantal strategische business improvement projecten'. Dat wijst erop dat Straathof wordt ingezet om vanaf de werkvloer nog wat extra lucht te creëren.

Sliepenbeek is afkomstig van de Van Gansewinkel Groep. Hij begon zijn loopbaan bij De Vleeschmeesters, dat later door Vion Food werd overgenomen. Hij heeft geruime tijd gewerkt bij Grootverbruik van Ahold, dat later werd afgestoten naar Deli XL. Hij was CFO bij onder andere Albert Heijn, Ahold, Hema en C1000.

Fotocredits: Vion
Dit artikel afdrukken