Eén van de problemen die ten grondslag liggen aan de crisis in de Nederlandse varkenshouderij is juist het ontbreken van die vierkantsverwaarding doordat er geen sprake is van integratie van de keten en slachterijen op bulk en export gericht zijn.
Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie'Historische dag'
Tijdens een feestelijke bijeenkomst met de 150 GFS-varkensboeren sprak Chief Operational Officer Frans Stortelder van Vion Food van een "historische dag voor de varkenshouderij". "In al onze pogingen om verduurzaamd vlees als concept te vermarkten, liepen we telkens vast op de vierkantsverwaarding", zei Stortelder. "Met Albert Heijn slagen we erin om dat probleem te tackelen. Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie."
De aangesloten varkenshouders krijgen onder de nieuwe overeenkomst gemiddeld 10 cent per kilo premie. Die premie is nodig om de investeringen in meer ruimte, speelmateriaal en aanpassing aan vraaggestuurd produceren te kunnen opbrengen. Zonder een groter deel van het varken te kunnen verwaarden, was het GFS-concept 'niet exploitabel', aldus Stortekelder.
De bekende Groningse varkensboerin Annechien ten Have-Mellema, 5 jaar geleden al bij GFS betrokken, is enthousiast. "Dit is de sleutel om tot vierkantsverwaarding te komen. We weten al heel lang dat dit kan en nu wordt het mogelijk. Het is gewoon goed nieuws. En de wereld mag best weten dat Vion en Albert Heijn hiermee hun nek uitsteken voor de varkenssector. Het is een voorbeeld in Europa hoe je een marktgericht concept ook echt in de markt kunt zetten."
Vertrouwen
Albert Heijn gaat exclusief GFS-vlees van Vion voeren. Daarmee wil de grootgrutter proberen het vertrouwen van consumenten in vers vlees te herstellen. "We zijn niet te benijden, zo negatief wordt naar de vleesketen gekeken", zegt Erik Kieftenburg, bij AH verantwoordelijk voor de inkoop van vlees, vleeswaren, kip en vis. Om daar verandering in te brengen gaat de super klanten actiever informeren over de herkomst van producten. De samenwerking in een korte en vooral transparante keten moet het vertrouwen bij de consument herstellen. "Dit moet de betrouwbaarste keten worden van Nederland", zei Kieftenburg tegen de aanwezige varkenshouders. "En daarvoor hebben wij jullie keihard nodig."
Vion slacht jaarlijks in Nederland 7 miljoen varkens, waarvan 1 miljoen GFS-varkens. "Dat zal de komende periode beheerst groeien", vult Stortelder nog aan.
Fotocredits: 'AH XL Eindhoven', crossmarks, via Facebook
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dick B #1 en 6; @Dick V #7: Natuurlijk is dit een mooi initiatief! Blij dat jullie dat inzien.
Dat we van VION kopen en niet direct van een varkenshouder is nogal voor de hand liggend. Immers, het varken moet geslacht, uitgebeend, verwerkt, enz. Zo zit de keten in elkaar. Dat neemt niet weg dat we veel varkenshouders kennen en als retailer natuurlijk weten wat er speelt.
Vleeswaren redden de vierkantsverwaarding van duurzamer vlees. Maar vleeswaren kunnen dat niet alleen.
Daar heb je bijvoorbeeld ook (diepvries) snacks voor nodig. Als sluitstuk. Die snackbedrijven kunnen ook uitstekend werk doen en de vierkantsverwaarding nog meer verbeteren. Dat mag ook wel eens belicht worden.
Wat betreft de discussie over antibioticaresistentie. Ik ben altijd bereid mee te praten daarover, maar dat lijkt mij niet op z'n plaats in juist deze draad. Je kunt altijd overwegen een andere draad hierover te beginnen zodat we kunnen laten zien wat we het afgelopen jaar hebben bereikt met onze AH Nieuwe kip.
Per 1 januari 2016 (over een week) is al onze verse kip de Nieuwe AH Kip, een robuuster ras (Hubbard), waarbij de 70 pluimveehouders die voor ons leveren, nauwelijks meer antibiotica gebruiken.
De WUR kijkt steeds over de schouder mee. Resultaten zijn zeer bemoedigend. Daar heb ik al eerder over geschreven, in januari komen er meer resultaten en zoals altijd zijn wij helemaal bereid die te delen.
Over colistineresistentie: Ik heb de website van de Autoriteit Diergeneesmiddelen bestudeerd:
Op 17 december 2015 rapporteerde het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR (Nationaal Referentie Laboratorium voor Antimicrobiële resistentie), dat dit colistine resistentiemechanisme incidenteel voorkomt in Nederland.
Om een goede risico-inschatting te kunnen maken onderzoekt het CVI de aanwezigheid van het mcr-1 gen in E. coli bacteriën van landbouwhuisdieren die eerder zijn verzameld.
Het colistine gebruik in de dierhouderij is, parallel aan een reductie van het totaalgebruik van antibiotica in de dierhouderij, van 2011-2014 afgenomen met 71%.
http://www.autoriteitdiergeneesmiddelen.nl/Userfiles/pdf/8e47308b.pdf
Ook de BfR in Duitsland gaf november dit jaar aan dat het gebruik van antibiotica in Europa daalt. Als gevolg daarvan stagneert de resistentievorming. Dat is positief, maar we zijn er natuurlijk nog niet.
http://www.bfr.bund.de/en/press_information/2015/32/use_of_antibiotics_in_agriculture_decreasing__antibiotics_resistance_stagnating-195498.html
Oeps, nu praat ik toch over antibioticaresistentie in deze draad.
Inderdaad, Dick. Ik ben ook bijzonder benieuwd naar de reacties van vierkantsverwaardende Hanneke en Herman, die nogal brompotterig was over het initiatief van Wakker Dier.
En niet te vergeten: van de aangesloten boeren:
worden de marges nu zo fair verdeeld in de keten dat ook hun inspanningen beloond worden?
En ook niet te vergeten: pluim, Dick!
Zouden al die Foodlog-sessies en -discussies dan uiteindelijk tóch tot resultaat beginnen te leiden?
Verder ben ik benieuwd of het de Standaardkip van Jumbo is die die fraaie reductie tot 25% ESBL-besmetting realiseerde.
Ongetwijfeld heeft iemand van de Jumbo-familie van Eerd of het in Den Bosch gevestigde LTO nu ook van dichtbij kunnen bemerken welke consequenties antibioticaresistentie kan hebben:
"Hun" Jeroen Boschziekenhuis lag afgelopen week voor de helft plat wegens besmetting met een multiresistente Klebsiëlla, die eerder in het Maasstadziekenhuis tenminste drie mensen het leven kostte, en waartegen nog Colistine zo ongeveer het enige resterende ("last-resort-")antibioticum is dat nog werkzaam is.
Datzelfde Colistine blijkt in Nederland nog steeds regelmatig gegeven te worden aan gespeende biggen met diarree.
Deskundigen noemen deze middels plasmiden met dit MCR-1 resistentiegen makkelijk
- ook tussen verschillende bacteriën onderling! - overdraagbare resistentie een "slow burning fuse".
Eén rood shirt in de witte was: "plasmiden voor dummies", twittert Kluytmans.
Hopelijk zet dat hen aan het denken en ondernemen ze actie, zoals ze dat eerder ook deden toen ze zagen onder welke omstandigheden plofkippen gehouden worden, en met de Standaardkip kwamen. We hebben hier weliswaar nog geen Chinese toestanden, maar de eerste colistineresistente kippen zijn inmiddels ook al bij ons al gesignaleerd.
Een verbod op colistinegebruik als inkoopvereiste voor Standaardkip en GFS-varkens zou een mooie stap betekenen in de strijd tegen de oprukkende antibioticaresistentie zolang het veterinaire gebruik nog niet verboden is, en dit colistine niet eens 3e keuze-, maar nog "slechts" 2e keuzemiddel is in de WVAB-richtlijn.
Het kan niet zo zijn dat dit last-resortmiddel voor de mens nog tot 2020 koppelsgewijs aan
alle voedseldieren, waaronder ook die Standaardkip en GFS-varkens gegeven kan worden.
Ik ben dan ook benieuwd naar de reactie van de heer Kieftenburg van AH en van Jumbo.
Dick, dit is zeer zeker een lovenswaardig initiatief. De strategieën van Wakker Dier en AH komen hier samen (helaas merkt zelfs Foodlog dat vandaag niet op).
Toch valt ook het nodige voor Jumbo te zeggen. Dat bedrijf verklaarde - o.m. in een Foodlog bijeenkomst, waar AH wegens files helaas niet bij kon zijn - naar samenwerking met boeren te zoeken. Dat is nog interessanter dan samenwerking met een slachter. Het nieuwe jaar gaat leren hoe het allemaal uitpakt.
NB: het zou uitstekend zijn als Erik Kieftenburg hier reageert in antwoord op jouw vragen.
Ik vind het prijzenswaard dat AH nu eens het voortouw neemt na die Standaardkip van de Jumbo.
En ben uitermate benieuwd naar de reactie van de heer Jansen van het CBL op dit initiatief.
Niet alleen qua margeverdeling door de keten, maar vooral ook qua door de heer
Marc Jansen de NVWA toegedichte rol van crimefighter die zich zou moeten beperken tot het vangen van frauderende boeven.
Misschien kan de heer Jansen dan uitleggen wie ons voedsel dan wél fatsoenlijk zou moeten gaan controleren op bacteriële besmetting? Gaan de supers dat dan zélf doen?
Na de donderslag bij heldere hemel van de eerste gedocumenteerde kippenESBL-dode is de heer Jansen het door de slager zelf gecontroleerde poepvlees blijkbaar ook alweer vergeten?
Ik vind dit op zich een heel goede wending.
Ik wil persoonlijk 'varkenswangen' e.d. in de vitrine aantreffen.
N.a.v.: Laatst heb ik met de AH-klantenservice een discussie gevoerd n.a.v. hun graan-gevoerde rundvlees, wat zij op hun website propageren.
Het leverde op dat A.H. stelde dat de koeien gras-gevoerd waren (liepen vrij), maar in de laatste 3 maanden waren zij op stal en werden dan met graan gevoerd, omdat dat het vlees "smakelijker maakt".
Zal wel geen; verstand van. Zij worden dan waarschijnlijk 'volgestouwd' voor volume.
Ook geen verstand van.
Maar waarom niet argumenteren met 'gras-etende' koeien was mijn stelling?
De discussie viel daarna dood bij AH.