Vion Food werd na het vertrek van Michiel Herkemij die het bedrijf een krap jaar leidde, ad interim aangestuurde door ex-C1000 CEO Tom Heidman. Vanmorgen maakte de varkensslachter uit Boxtel bekend de Belg Francis Kint (53) bereid te hebben gevonden om per 1 september CEO te worden. Heidman zal vanaf dat moment zijn plaats in de Raad van Commissarissen weer innemen.

Kint werkte vanaf 2013 als CEO voor UNIVEG, een wereldwijde leverancier van groente- en fruitproducten die werd opgericht door de succesvolle zakenman Hein Deprez. In die hoedanigheid was hij mede verantwoordelijk voor de in juni afgeronde fusie tussen UNIVEG en Greenyard Foods. Daar zou hij mogelijk COO worden, maar zijn keuze blijkt anders uit te zijn uitgevallen. Kint blijft aan als niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van Greenyard Foods. Tevens treedt hij toe tot het Strategisch Comité van de nieuwe voedingsreus.

Kint studeerde civiele techniek aan de universiteit van Gent. Hij startte zijn loopbaan als consultant bij Accenture, waarna hij aan de slag ging bij Sara Lee. Zijn CV laat een internationale carrière zien bij bedrijven als Chiquita (Vice President North and Eastern Europe), Fiskars (President Europe) en UNIVEG. Hij was werkzaam in België, Frankrijk en Duitsland.

'Verbinder pur sang'
“De dynamiek van de hedendaagse voedselindustrie heeft geen geheimen voor Francis. Hij is bekend met de uitdaging van het omgaan met verse producten en zeer ervaren in het onderhouden van goede relaties met leveranciers, afnemers en producenten wereldwijd,” zegt Sipko Schat, voorzitter van de raad van commissarissen van Vion Food. “Daarnaast is Francis een verbinder pur sang. Hij is in staat mensen en bedrijven met verschillende achtergronden en culturen effectief met elkaar te laten samenwerken.”

'Gezonde basis'
Vion schrijft in een persbericht vanmorgen dat het in financiële krapte verkerende bedrijf 'verbeterde resultaten over 2014' heeft kunnen rapporteren. "Samen met de operationele verbeteringen, aanpassingen in de footprint en de robuuste financiële positie, is daarmee een gezonde basis gelegd voor verdere resultaatsverbetering. De ingezette koers en focus op optimalisering van de marge door middel van valorisatie alsmede verdere kostenreductie, geven vertrouwen voor de toekomst. De in april 2015 overeengekomen en in juni afgeronde nieuwe werkkapitaalfinanciering geeft de financiële armslag om de toekomstplannen te bewerkstelligen."

Met de benoeming van Kint als CEO bestaat de raad van bestuur van Vion Food uit Kint en de eerder dit jaar aangetreden CFO Joost Sliepenbeek.

Fotocredits: Francis Kint, Vion Food
Dit artikel afdrukken