De Belgische vleeskoeienfokkers zijn maar wat trots op hun zwaar bevleesde wit-blauwe koeienras. Landen als Zwitserland en de Scandinavische landen mogen het fokken van de dikbilkoeien verbieden, de EFSA mag zijn bedenkingen hebben, de wit-blauwe dikbilkoe is een zegen voor koeienboeren wereldwijd, schrijft Vilt dinsdag.

Genetisch foutje
Het Belgisch wit-blauwe runderras geniet faam door de extra gespierdheid van de runderen. Die blijkt, zo constateerde de Belgische geneticus Michel Georges, voort te komen uit een genetische fout. Doordat boeren selecteerden op de extra spieren - en dus vleesopbrengst - werden ook de kalveren steeds groter. Totdat er niet één kalf meer via de natuurlijke weg geboren kon worden en de Belgische dierenartsen kampioen keizersnedes werden. Overigens gingen die keizersnedes niet ten koste van de gezondheid van koe, noch kalf: "De Belgische veeartsen zijn zo goed dat het percentage kalfjes dat sterft bij de geboorte veel lager ligt dan bij andere rassen. Belgisch witblauw kent een sterftepercentage van 2 procent, bij andere runderen is dat 8 procent", zegt Koen Mintiens, adviseur bij de Boerenbond, in Vilt.

De Belgen zijn uiteraard niet ongevoelig voor de kritiek en ethische vragen. Dus wordt er al een paar jaar geselecteerd op bredere bekkens, waardoor het aantal natuurlijke geboortes inmiddels van 0 naar 20% is opgelopen.

Opbrengstverbeteraar
Daarnaast worden de kwaliteiten van het Belgische blauw-wit als 'opbrengstverbeteraar' wereldwijd uitgevent. Boeren in andere delen van de wereld die hun runderen letterlijk 'wat meer vlees op de botten' willen bezorgen, zijn dol op de spermarietjes van wit-blauwe stieren, schrijft Vilt in een vervolgartikel.
Van Australië tot Brazilië, en van de VS tot in China, gebruiken boeren Belgisch sperma om hun eigen vleesveerassen te verrijken. Zo krijgen de schrale Zuid-Amerikaanse zeboes malser vlees en loopt hun slachtrendement op. De Amerikanen hebben inmiddels ook ontdekt dat het slachtrendement van hun Hereford-Angus-kruisingen flink hoger kan door een beetje Belgisch bloed toe te voegen. En de Universiteit Gent, de provincie Oost-Vlaanderen en de Chinese provincie Hebei zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de specifieke wit-blauwkennis en kunde te delen - ten gunste van de 'vel over been' zijnde lokale vleesveerassen in China.

'Luxe bevleesdheid'
Maar ook dicht bij huis, in Frankrijk en in Nederland, is er animo voor de wit-blauwen Belgen. Dat is te danken aan hun 'luxe bevleesdheid'. De Zwitsers houden het bij 'extreem gefokt ras'. Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de (maatschappelijke) vraag of we ons vlees wel willen produceren 'via dieren die zich niet meer zelfstandig kunnen voortplanten', of dat we het lekkerste vlees willen van koeien die 'gewoon' een speciale behandeling nodig hebben.

Fotocredits: Belgische blauwe, Reginald Dierckx
Dit artikel afdrukken