Sommige boeren waren al zondagavond vertrokken om op tijd in Berlijn te zijn. Daar spraken vanmiddag de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, en haar collega van milieu Svenja Schulze de boeren toe. Volgens de politie waren er 5.095 trekkers en ruim 10.000 boeren en boerinnen in Berlijn. De vele tractoren zorgden voor een compleet verkeersinfarct.

Vergelijkbaar
Hoewel in Duitsland de boeren niet te kampen hebben met de stikstofproblematiek van hun Nederlandse collega's, zijn de pijnpunten waarom zij in actie komen wel vergelijkbaar. Ook Duitse boeren zien de kloof tussen boer en burger groeien en vragen om waardering. De prijzen voor vlees en melk zijn historisch laag en hoewel consumenten dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan, willen ze daar niet voor betalen.

Duitsland scherpt de regels aan voor gewasbeschermingsmiddelengebruik en faseert glyfosaat uit. Nieuw beleid om insecten te beschermen perkt de bewegingsvrijheid van de landbouw in. Klap op de vuurpijl: de nieuwe 'Düngeverordnung', mestverordening. Omdat er in het Duitse grondwater te veel nitraat zit, hangt het land een Europese miljardenboete boven het hoofd. En dus zijn de regels voor het uitrijden van drijfmest flink aangescherpt, schrijft Boerenbusiness.

Op 2 december zal bondskanselier Angela Merkel met 40 agrarische belangenbehartigers om de tafel schuiven.

De Duitse krant Die Zeit brengt een beeldreportage van de boerenprotesten.

Dit artikel afdrukken