Ruim 5.000 jaar geleden dronken de bewoners van het huidige Ecuador chocolade, schrijft de Volkskrant. Dat is 1.500 jaar eerder dan deskundigen tot nu toe dachten. Bij opgravingen in Santa Ana la Florida, in het zuiden van Ecuador, groef een team archeologen potten op met restanten van de vette vrucht: zetmeelkorrels en cacao-restjes met sporen van dna. De vindplaat is ook veel zuidelijker dan verwacht. De Maya’s van Midden-Amerika werden tot nu toe gezien als de ‘uitvinders’ van de cacao.
Archeologen vermoedden al langer dat de cacaoplant niet door hen was gedomesticeerd, omdat er in het Amazone-gebied meer soorten van de plant groeiden. Nu is daarvoor het eerste archeologische bewijs, aldus teamleider Michael Blake.
De chocola die de Ecuadorianen dronken smaakte heel anders dan die van nu. Het was een bittere drank waar soms wat vanille in zat.
de Volkskrant - Al in steentijd nipten Ecuadoranen van de cacao
Archeologen vermoedden al langer dat de cacaoplant niet door hen was gedomesticeerd, omdat er in het Amazone-gebied meer soorten van de plant groeiden. Nu is daarvoor het eerste archeologische bewijs, aldus teamleider Michael Blake.
De chocola die de Ecuadorianen dronken smaakte heel anders dan die van nu. Het was een bittere drank waar soms wat vanille in zat.
De zogeheten Columbian Exchange bracht cacao en tabak van de Nieuwe naar de Oude wereld en koffie van de Oude naar de Nieuwe Wereld.
Van de akkerbouwgewassen gingen aardappel en mais van Nieuw naar Oud, terwijl tarwe, soja en suikerbieten van Oud naar Nieuw gingen.
Bij veesoorten was de uitwisseling veel minder symmetrisch: alleen de kalkoen van Nieuw naar Oud, en rund, varken, kip, schaap, geit en paard van Oud naar Nieuw.
Het zijn succesverhalen van de biologische globalisering, maar die had ook een schaduwzijde: verspreiding van invasieve exoten, inclusief ziekteverwekkers en plagen. Voor liefhebbers: zie het mede door mij geschreven boek "Biological Globalisation" (KNNV Publishing, 2007)