Het paleodieet moet geleid hebben tot het meest belangrijke wezenskenmerk van de mens: zijn grote brein. Veel onderzoek naar de vraag hoe dat kon ontstaan, richtte zich op de invloed van vleesconsumptie of van de rol van koken.
Zetmelen
Een groep onderzoekers stelt nu dat de rol van koolhydraten voor de ontwikkeling van ons brein te weinig is onderzocht. In een artikel in The Quarterly Review of Biology stellen ze dat er aanwijzingen zijn dat koolhydraten, en met name zetmelen, een belangrijke rol hebben gespeeld in de groei van onze hersenen. Ze geven daar vijf argumenten voor:
1. Het brein is grootverbruiker van energie en gebruikt circa 60% van de beschikbare glucose. Alhoewel glucose ook uit andere bronnen gemaakt kan worden, is dat niet zo efficiënt en zijn koolhydraten de meest directe bron.
2. Tijdens zwangerschap en lactatie is de behoefte aan glucose nog groter. Een te laag bloedsuikerniveau is nadelig voor de gezondheid van moeder en kind.
3. Zetmelen waren ruim beschikbaar uit knollen, zaden, bepaalde soorten fruit en noten.
4. Rauw zijn zetmelen slecht verteerbaar, maar gekookt worden het veel beter verteerbare bronnen van koolhydraten.
5. De meeste primaten hebben slechts twee kopieën van het speeksel-amylase-gen, maar de mens meer - gemiddeld zes. Daardoor kunnen koolhydraten beter verteerd worden. Wanneer deze genetische veranderingen hebben plaatsgevonden is niet zeker, maar er zijn aanwijzingen dat dit in de afgelopen miljoen jaar gebeurd is. Het is niet onaannemelijk dat ons vermogen om koolhydraten beter te verteren gelijk op is gegaan met ons beheersing van vuur om te koken. Alleen koken - zo stellen de onderzoekers - is een plausibele verklaring voor de selectie van onze amylase-genen en zorgde voor de ontwikkeling van ons grotendeels op glucose draaiende brein.
40%
Veel schattingen van de macronutriënten in het paleolithisch patroon, zoals van Boyd Eaton en Remko Kuipers, kwamen altijd al uit op een aandeel van circa 40% koolhydraten. Desondanks is er een grote groep mensen die lowcarb en paleo samentrekken. De combinatie van argumenten in dit onderzoek lijkt er op te wijzen dat zetmeelrijke koolhydraten wel degelijk een belangrijke rol hebben gespeeld in het paleolithisch voedingspatroon en mogelijk zelfs bij de evolutie van ons grote brein.
Toegevoegd (zaterdag 22 augustus 2015, 13.00h) de bekende paleotheoreticus Tim Noakes weerlegt de hypothese met een theoretische pennestreek:
.@Makoki66 @MarikaSboros Stupidity in hypothesis is that first we must build the brains, then fuel them. Can't build brains from carbs
— Tim Noakes (@ProfTimNoakes) August 22, 2015
Fotocredits: The path to paleo, Michael Rammell
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuke hypothese. Dat zou wel een rol kunnen spelen - al zegt dit nog niets over de totale koolhydraatconsumptie. Naast de andere aspecten van het Japanse dieet - zoals die zijn aangetoond op mRNA niveau. Ondanks het ontbreken van een Paleo dieet!
Overigens spelen koolhydraten in het Kretenzer menu - en op dat Pacifische eiland - een belangrijke rol... maar wie weet?... scheelt het mogelijk weer 4 jaar op de 90 om geen honing door de thee te nemen (al lijkt het juist omgekeerd beter).
De vorm waarin koolhydraten worden opgenomen lijkt me doorslaggevend, indien deze hypothese juist is... gezien de uitspringende positieve capaciteiten van bepaalde zaken - en hun samenspel met andere - die koolhydraten bevatten. Geraffineerde suikers en HF stroop zijn een ander verhaal dan gedroogde pruimen.... of desembrood.
Japan kent een uitgebreide thee-traditie zonder suiker (hooguit een beetje uit Jasmijnbloemen) - iets heel anders dan frisdrank. De basis voor ware smaakherkenning en perfecte cuisine! Die (nou ja, die?) thee- traditie thuis - en elders - is hier verloren gegaan... pakken/flessen/blikjes fris ('gezond vruchtensap met toegevoegde vitaminen') zijn de overmaat. Als nieuwste 'vitaminewater'. Het kan niet gekker.
Maar ouder en klachtenvrijer worden we wel van het MD en Japanse menu... waaraan we zelf een nog betere invulling kunnen geven (bv door desembrood te gebruiken ipv witbrood - en meergranenpasta of zilvervliesrijst.. of boerenkool ipv Chinese kool en witlof ipv courgette)
#38. Er is wellicht een verbijsterend simpele verklaring voor de hoge levensverwachting in Japan: De lage suikerconsumptie
http://www.kikkoman.com/foodforum/thejapanesetable/04.shtml
'Despite the sweetness of Japanese cuisine, the country's annual per capita consumption of sugar is unexpectedly low at about 18 kilograms, ranking Japan 95th among 155 countries (2001) and well down on the list among industrialized nations.'
In het verleden heb ik op FL het MD uitgebreid besproken - met tientallen links. Robert Hoenselaar evenzo. Op mijn site o.a.: Voedingsadvies, Flavonolen en Hersenen, de Combipil, en bij Supplementen staan er een aantal vermeld - maar láng niet allemaal - en de een overtuigender dan de andere, maar wel een totaalplaatje schetsend. Zowel wat het MD als wat mRNA processen (a.g.v. specifieke 'stofjes' in bijv. kruiden, groenten, drinken, vetten en (natuurlijk gedroogd/ fermenteerd) fruit bij zo een dergelijk dieet) betreft. Je kunt wel blijven roepen dat al die onderzoeken niets vertellen maar valt daarmee alleen maar in herhaling. Het is duidelijk geconstateerd in interventie-onderzoek dat (belangrijke delen van) het MD zeer significante (verbeterende en levensverlengende) veranderingen geeft in metabolische parameters. Dat de Japanse bevolking het oudste wordt van alle populaties - ondanks het ontbreken van een Paleo dieet in strenge zin (rauwe vis dan - maar dat is niet de hoofdcomponent). Kennis (en logisch nadenken, verbanden kunnen leggen). Daar gaat het om.
Ook geef je geen antwoord op mijn opmerkingen over wereldvoedselvoorziening/ nutriëntentekorten, intensieve vleesproductie, menu-acceptatie en -realisatie etc. De zaken waarom het draait. Om de weldadige effecten op het metabolisme van allerlei andere zaken - dan vlees - te ontkennen gaat veel te ver. Nogmaals: kijk naar het totaalplaatje. Waarin vlees - wat mij betreft - niet ontbreekt (of met node gemist zal worden - al kan je heerlijk en gezond eten zónder... en misschien is dat zelfs wel beter met de juiste alternatieven). Als het gaat tussen boter/kaas/ei en vlees zal ik lang moeten nadenken... maar gelukkig sta ik niet voor die keuze (bovendien zijn ze onlosmakelijk verbonden;)... het grote probleem voor fundamentalistische vegetariërs...)
ps wat voor poelenwater dronk die Paleo mens? moeten wij dat ook maar gaan doen - vanuit onze genetische predispositie? Of liever toch gewoon drinkwater en daarbij supergezonde groene of hibiscus... (etc) thee... die allerlei positieve mRNA processen triggered?
@Frank, #35. Eindeloos herhalen dat een bepaalde mening waar is, en dat die mening door veel mensen wordt ondersteund, maakt die mening nog niet daadwerkelijk kuist.
Nogmaals, je hebt twee links geciteerd, eentje naar milieu-aspecten, eentje naar epidemiologische onderzoeken waarvan we weten dat ze problematisch zijn . We weten best dat jij heilig gelooft in dat Kretenzer dieet.
Nee... je leeft langer door (de principe's van) een Kretenzer of Japans dieet. Serveren! En afserveren pas al je hebt gesmuld - want de bewijzen en achterliggende mechanismen zijn overduidelijk. Al heb je nog steeds mensen die deze breed gedragen wetenschappelijke visie ontkennen en het maatschappelijke belang daar niet van zien. Maar geniet rustig verder van je mensapen dieet.... zoals jij dat visionair ziet - 20.000 jaar later (wankel gebaseerd op onze genetische predispositie... terwijl juist bij het MD dieet de mRNA processen overduidelijk zijn gemaakt). Ieder zijn meug (ps steenbok is een wild dier) - zolang je maar niet pretendeert de Heilige Graal gevonden te hebben. En denkt dat dit een oplossing biedt voor de wereldwijde nutriëntentekorten.
Over evolutie één voorbeeld: de Japanners hebben in korte tijd genetische veranderingen ondergaan waardoor ze uitstekend in staat zijn om de nutriënten uit ongefermenteerde wieren op te nemen. Dat kon Otzi, of zijn aap-voorganger niet. DNA veranderingen kunnen heel snel (bij mannen zelfs na 1 generatie) gaan door beïnvloeding van mRNA (of door directe aantasting).