In Forbes geeft Nancy Fink Huehnergarth 5 aanwijzingen hoe Big Food vandaag kan beginnen met het herwinnen van het consumentenvertrouwen.
Stop het verzet tegen betere etikettering
Consumenten willen weten wat er in hun eten zit. Door zich te verzetten tegen het transparant vermelden van GMO-ingrediënten, toegevoegde suikers, herkomst, waarschuwingen of stoplicht-labels, wekt de industrie de indruk iets te verbergen te hebben. Probeer ook niet met eigen, halfslachtige voorstellen verplichte maatregelen te voorkomen.
Stop kindermarketing
Ouders maken terecht bezwaar tegen op hun jonge kinderen gerichte marketingtrucs voor ongezond voedsel. Kinderen begrijpen de werking van reclame niet, dus het is 'oneerlijk' en zelfs 'onsmakelijk' ze van alle kanten en via alle media te bombarderen met boodschappen die ze een verkeerd beeld van wat gezond is overbrengen.
Investeer in gezonde en verse producten
Bedrijven die zwaar bewerkt (ultra processed) en ongezond eten en drinken produceren, 'gaan de dinosauriërs achterna'. Daarom investeren steeds meer bedrijven in innovatie, geholpen door de vraag van consumenten naar 'natuurlijke' producten. Al is daarbij een waarschuwing op zijn plaats. Alleen een 'gezondere' versie van populaire snacks - door er kunstmatige geur- en kleurstoffen of suikers uit te halen - zorgt nog niet voor verkopen. Fink Huehnergarth voorspelt dat consumenten overstappen op echt gezonde snacks zoals groenten en fruit voor iedere dag, en dat chips en koekjes weer een traktatie voor af en toe zullen worden.
Stop misleidende claims
In de VS tieren misleidende claims welig maar beginnen consumenten ook steeds meer te begrijpen dat een ultra processed levensmiddel ongezond is en blijft. Een zak chips 'zonder kunstmatige kleurstoffen' of een pak gesuikerde ontbijtgranen zal nooit gezond eten worden, ook al staat er met grote letters 'nu met volkoren granen', 'zonder transvet' of 'prima bron van calcium' op. In Europa zijn we gelukkig wat strenger.
Geef openheid van zaken over funding
Hou op met het funden van wetenschappelijk onderzoek of maatschappelijke organisaties om potentiële critici de mond te snoeren. Denk aan de ophef die ontstond toen aan het licht kwam dat Coca-Cola een stichting financierde die de schuld voor de obesitasepidemie van suikerhoudende frisdranken naar te weinig bewegen moest afwenden. Big Food heeft talloze sluipwegen gevonden om respectabele instellingen te beïnvloeden. Geef openheid van zaken en wees transparant. Dat schept vertrouwen.
Fotocredits: 'Coca Cola Life with Stevia and Sugar', Mike Mozart
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed, onderzoeken erbij. Edelman trust barometer 2015 Food & Beverage Europe, sheet 13: nergens is het vertrouwen in Big Food in één jaar zo sterk gedaald als in Nederland. Toch is het algemene vertrouwen in de Food & Beverage-sector in het algemeen nog groot.
Nou volkomen? Ik zie heel regelmatig onderzoeken langskomen waarin de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid lijkt af te nemen. Het gebrek aan aantrekkelijke alternatieven houdt de gevestigde orde nog in stand.
Richt je business zo in dat je alleen succesvol kunt zijn als je sociaal maatschappelijke problemen oplost. Zoals het shakti-project van Unilever.
Hans, daar heb je volkomen gelijk in. Maar het probleem dan ook niet in wat mensen kopen.
Dat zit m in wat de kranten schrijven en wat in Nederland bijvoorbeeld - te zien is op Radar, 1Vandaag en Kassa en te beluisteren valt op Radio 1 en BNR komt. Die twee radiozenders worden verhoudingsgewijs - net als Foodlog - maar door heel weinig mensen beluisterd. Het zit m in wat ze meer en meer horen, vervolgens een beetje gaan denken en daarna een beetje gaan vinden terwijl ze er nog steeds niets mee doen in hun gedrag.
Ik denk eigenlijk helemaal niet dat Big Food zo'n groot vertrouwensprobleem heeft.
Ja, er zijn veel mensen die Big Food niet vertrouwen, maar nog veel meer mensen die het eigenlijk niks kan schelen. Die zich helemaal niet bezighouden met dit soort kwesties. Het volk hier op Foodlog is niet representatief, maar geef je ogen maar 's de kost in de plaatselijke super.