Cultuurstrijd
Tijdens een internationale wolvenconferentie in Zweden, bijgewoond door wereldwijde experts, luidde de stelling dat het beheer van wolven eigenlijk neerkomt op mensenbeheer. De discussie over wolven wordt gevormd door culturele waarden en overtuigingen. De Britse wetenschapper John Linnell is gespecialiseerd in wolf-mens-interacties. Volgens hem is de wolf een ideaal doelwit in de cultuurstrijd die overal ter wereld gaande is tussen natuurminnende kosmopolieten enerzijds en nationalisten die ‘het vreemde’ willen weren anderzijds.
Een wolf bestrijden belooft burgers als het ware de 'grip' die ze bij andere thema's zeggen te missenDe wolf staat symbool voor tal van taaie problematieken, maar tegen de wolf is in de ogen van een populist simpel op te treden: verjagen dat beest. Een wolf bestrijden belooft burgers als het ware de 'grip' die ze bij andere thema's zeggen te missen, aldus de NRC.
Vanuit die invalshoek is de winst van de wolf-sceptische BBB bij de Provinciale verkiezingen - de partij werd overal de grootste, ook in provincies waar nog geen wolf te zien was - verklaarbaar. Net als binnen Europa, waar de Europese Commissie juist deze week een voorstel indiende om de status van het dier te veranderen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.
Toch heeft de wolf in ons dichtbebouwde en intensief door menselijke activiteit gebruikte land vooral te vrezen van het verkeer, een heel andere vijand dan mensen en hun houding.
Sinds de terugkeer van de wolf vonden al een kleine 20 wolven de dood in het verkeer. Op een zo kleine populatie mag dat aantal heel fors heten.
In december werden 4 wolven doodgereden, 2 door een trein en 2 op de weg. Dat in de winter meer wolven worden doodgereden hangt volgens experts samen met het feit dat jonge wolven dan op zoek gaan naar een eigen territorium, meer ruimte nodig hebben om genoeg voedsel te vinden en gewoon met méér zijn.
Het dier trekt ook eigen conclusies
De kern van de discussie over de wolf in Nederland en daarbuiten lijkt voor pro-wolf experts een kwestie van waarden, culturele percepties en de wil om samen te leven met het slimme en vindingrijke roofdier. Wat hen betreft wordt de keuze voor of tegen de wolf in Nederland uiteindelijk bepaald door de vraag wat Nederlanders waardevol vinden, welke rol ze aan de natuur in de samenleving toekennen en wiens stem uiteindelijk de doorslag geeft
Nederlandse wolvenexperts signaleren inmiddels de eerste meldingen van wolven die terug naar Duitsland zijn getrokken, aldus de NRC. Uit zijn gedrag valt kennelijk ook af te leiden dat de wolf zijn eigen conclusies trekt. Wat wij er verder allemaal willen of van mogen vinden, het dier vindt het na vijf jaar mogelijk een beetje te druk in de tuinstad Nederland om er talrijk te kunnen wonen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In juli dit jaar was er onenigheid over het aantal aanwezige wolven die het OFB naar buiten bracht. Volgens de telling in juli waren er 906 aanwezig in Frankrijk terwijl dat er in 2022 nog 921 waren. Boerenorganisaties kwamen in opstand tegen het aantal van 906 omdat het aantal wolvenaanvallen in de eerste zes maanden van 2023 16% hoger lag dan in dezelfde periode in 2022.
Volgens de OFB kwamen ze uit op een lager aantal wolven omdat ze veel minder sporen hadden verzameld dan het jaar ervoor doordat ze beperkt zijn in hun middelen.
Inmiddels heeft een hertelling plaats gevonden waarbij ook het DNA van de sporen in kaart zijn gebracht en nu blijken er meer dan 1000 wolven in Frankrijk te zijn.
Het schijnt dat wanneer een aantal jaren achtereen het aantal wolven in Frankrijk hoger blijft dan 1000 de beschermde status van de wolf wordt verlaagd en toestemming voor afschieten wordt vergemakkelijkt.
Wolven tellen is moeilijker dan het lijkt, kost geld en ligt politiek gevoelig.
Ook in Frankrijk neemt de wolvenpopulatie toe, en dat heeft gevolg dat er dit jaar 209 wolven afgeschoten mogen worden, schrijft Boerderij. De vergunningverlening wordt versneld en ook het gebruik van nachtkijkers wordt toegestaan.
Volgens het Office français de la biodiversité (OFB) zijn er 1.109 wolven geteld in Frankrijk. Het aandeel af te schieten wolven blijft net als voorgaande jaren 19%. Er zijn 157 gebieden waar de wolf permanent aanwezig is (tegen 125 gebieden vorig jaar).
Volgens boerenorganisaties is de telling van het aantal wolven nog altijd te laag en klopt die niet met het aantal boerderijdieren dat jaarlijks door wolven aangevallen en gedood wordt (zo'n 12.000 dieren). De overheid betaalt hiervoor €34 miljoen aan schadevergoedingen per jaar. Te weinig om alle beschermingskosten te dekken, claimen de boeren.
Het ministerie van Landbouw onderzoekt de impact van het afschieten op wolven, beschermingsmaatregelen voor vee en de economische schade voor herders en veehouders.