In de Ondertussen van 14 januari vallen mij deze berichten op:

- de wereldwijde top vijf van heetste jaren bestaat volledig uit de afgelopen vijf jaar, met 2019 op plek twee. Europa brak afgelopen jaar zelfs het absolute record, nooit eerder was de Europese gemiddelde temperatuur zo hoog als in 2019. Dat blijkt uit metingen van het Copernicus-programma, een samenwerking van ruimtevaartorganisatie ESA en Europese weerinstituten (NU). Ook blijkt dat de oceanen afgelopen jaar uitzonderlijk warm waren; de gemiddelde watertemperatuur was nooit eerder zo hoog als in 2019 (Guardian). In 1 oogopslag de opwarming van Nederland zien. Klimaatwetenschapper Karin van der Wiel (KNMI) visualiseert de opwarming van Nederland middels een streepjescode. Hierin is de temperatuur in Nederland uitgedrukt in stapjes van donkerblauw naar donkerrood, met ieder streepje als een jaar (de Volkskrant)
- supermarktketen Jumbo plaatst in ieder filiaal een speciaal anti-verspilmeubel (Distrifood). Dat is een koelmeubel gevuld met verse producten die op de tht-datum zitten. Voor dit schap geldt de versgarantie van Jumbo's zeven zekerheden niet. Klanten kunnen de producten voor €0,50, €1 of €2,50 kopen. Met de uitrol stopt samenwerking met Too Good To Go.

- de software van SuperBuddy is te koop. Het snelle Zwolse bezorgplatform is door de rechtbank in Almelo failliet verklaard (Distrifood). De in 2015 opgerichte snelle boodschappenbezorgdienst bezorgde boodschappen van bestaande supermarkten binnen 2 uur bij klanten thuis. “Ons model was samenwerkingsverbanden sluiten met bestaande retailers, maar een aantal deals gingen niet door en dat heeft ertoe geleid dat we geen nieuwe financiering hadden,” laat mede-eigenaar Laurens van Geffen weten (DeStentor). Volgens curator Henk Jan Boven is het de ondernemers niet gelukt om hun ontwikkelde product zelf te exploiteren. "Ze hebben gemerkt dat het een hele moeilijke markt is. De kosten liepen door, maar de investeringen droogden op. Dan kun je niet meer aan je verplichtingen voldoen.’’

Doelgroep gerichte alcoholpreventie begint in Vlaanderen zijn vruchten af te werpen. Vlaamse middelbare scholieren drinken minder en beginnen op steeds latere leeftijd. Wel worden leerlingen nog altijd even vaak dronken (Knack). In Rotterdam komt er een heuse Dry Bar. Drie dagen lang wordt er tijdens het Internationaal Film Festival in Café Westkop geen alcohol geschonken, 'toevallig' precies aan het einde van Dry January (AD).

Zitten is niet gezond; we zouden niet langer dan drie kwartier achter elkaar moeten zitten. Toch brengen veel mensen de hele dag zittend op een bureaustoel door en zeggen we tegen bezoek vaak als eerste “ga zitten”. Naast een verstelbaar bureau en oefeningen kunnen we ook veel leren van traditionele culturen; die wisselen veel af met hurken en andere zitposities (RTL nieuws, New Scientist).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken